“Почуйте нас!” – у неділю відбудеться наймасштабніший за незалежності захід до Міжнародного дня глухих

Дата: 23 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

До Міжнародного дня глухих 25 вересня у парковій зоні Міський сад в Києві відбудеться соціально-культурна акція “Почуйте нас!”. За оцінками організаторів, це стане наймасштабнішим заходом подібного плану за всі часи незалежності України.

Про це розказав у коментарі Центру інформації про права людини голова Ради перекладачів жестової мови Київської організації УТОГ, експерт з питань інвалідності Ігор Бондаренко.

Він зауважує, що вперше цей захід активно підтримала Київська міська влада.

За словами Бондаренка, мета заходу – привернути увагу влади та суспільства до проблем, з якими стикаються нечуючі та люди з порушеннями слуху в повсякденному житті.

“Хочемо показати чим живуть глухі, яким чином самореалізовуються, які в них є таланти, спробуємо подолати стереотипи щодо них та розвінчати поширені міфи. Основні акценти ставитимуться на тому, що глухі – лінгвістично-культурна спільнота, яка має свою культуру, зокрема й мову – українську жестову мову”, – говорить Бондаренко.

Гасло “Із жестовою мовою ми рівні” – головний меседж цьогорічного Міжнародного тижня глухих.

За словами Бондаренко, право на жестову мову для нечуючої людини є правом з народження, яке відкриває перед нею всі можливості, доступні будь-які іншій людині – спілкування, виховання, навчання, працевлаштування, самоідентифікація, участь в житті суспільства тощо.

Але в Україні нечуючі часто не можуть скористатись цим правом у сфері доступу до інформації.

Експерт розповів, що “через нерозуміння та пасивність чиновницького апарату вже кілька років не може дійти до Верховної Ради України законопроект щодо поліпшення доступу осіб із порушеннями слуху до інформації”.

“Наразі законопроект “завис” в Кабінеті міністрів, звідки постійно приходять прохання щось переробити, або переписати, звузити чи сформулювати по-іншому. Натомість, глухі та слабкочуючі громадяни продовжують потерпати від відсутності телевізійної інформації, перекладеною жестовою мовою або субтитруваної. Адже “зрозумілих” програм у телевізійному просторі налічується не більше 3-5%, і це лише на державних, комунальних та деяких загальнонаціональних комерційних каналах”, – обурюється Бондаренко.

Законопроектом, зокрема, передбачалося внесення змін до Законів України “Про засади державної мовної політики”, “Про телебачення та радіомовлення”, “Про суспільне телебачення та радіомовлення”, “Про кінематографію”, “Про рекламу”, законодавства України про вибори всіх рівнів та всеукраїнський референдум із метою забезпечення права людей із порушенням слуху не тільки на доступ до інформації, а й на рівну участь у суспільному, політичному та культурному житті.

За словами Бондаренко, має бути впроваджений “живий” переклад на жестовою мовою культурних, соціальних, та й взагалі, будь-яких масових заходів, що проводяться державою або місцевою владою, задля повної участі в них нечуючих. Але, здебільшого, закінчується все лише перекладом трансляції заходу (парад на День незалежності та День прапора).

Нагадаємо, акція “Почуйте нас!” проходитиме 25 вересня з 12:00 до 19:00 в ЦПКіВ Міський сад (вул. Грушевського, 5). У рамках акції відбудуться заходи, розраховані на аудиторію буть-якого віку.

Більше про заходи – дізнайтеся тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter