Почав діяти жорсткий локдаун

Дата: 08 Січня 2021
A+ A- Підписатися

З 8 до 24 січня включно в Україні діятиме жорсткий локдаун. 

Про це повідомили в Кабміні. 

До 24 січня ресторанам, кафе та барам заборонено приймати відвідувачів, а закладам громадського харчування дозволили працювати лише на винос та доставляти їжу людям додому. Заборонили приймати покупців і магазинам непродовольчих товарів та ринкам, однак ці заклади зможуть доставляти товари. 

Зможуть працювати та приймати покупців магазини, понад 60% площі яких відведено для торгівлі харчовими продуктами, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин. Також уряд дозволив торгувати пальним, побутовою хімією та періодичною пресою. 

Торговельні центри до 24 січня також мають припинити роботу, а магазини, які розташовані в них, зможуть торгувати дозволеними товарами лише за наявності окремого входу. 

Суб’єктам господарювання, які провадять діяльність у сфері побутового обслуговування, заборонили обслуговувати клієнтів. Виняток становлять: 

  • фінансові установи;
  • заклади та підприємства, що надають фінансові послуги й ведуть діяльність з інкасації та перевезення валютних цінностей;
  • оператори поштового зв’язку;
  • заклади медичної практики та ветеринарні клініки;
  • автозаправки, але без роботи зон харчування;
  • заклади з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів;
  • перукарні та салони краси, які мають працювати за записом;
  • готелі, однак зони спільного харчування працюватимуть у них лише із 6:00 до 11:00.
Фото: ShutterStock

Під час жорсткого локдауну під заборону потрапило проведення всіх масових заходів, зокрема розважальних, спортивних, соціальних, рекламних тощо. Відвідувачів заборонили приймати й закладам культури та іншим закладам розважальної діяльності.

Не працюватимуть і культові споруди, облаштовані для молитовних потреб, у яких неможливо обмежити кількість відвідувачів до однієї особи на 5 кв. м. Під заборону потрапило проведення релігійних заходів на відкритому повітрі, якщо під час них неможливо створити дистанцію 1,5 метра між присутніми.

Для всіх, окрім спортсменів національних збірних команд та їхніх тренерів, будуть закриті й спортивні зали, фітнес-центри та басейни. Водночас уряд дозволив проводити офіційні спортивні заходи, що внесені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, та матчі командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів. Водночас на такі матчі не пускатимуть глядачів, а їхні учасники будуть зобов’язані проходити щоденний контроль здоров’я. 

Не працюватимуть на період локдауну й заклади освіти, окрім спеціальних та дошкільних. Продовжить працювати громадський транспорт, однак графік його роботи можуть змінювати. 

Обмежено працюватимуть і центри надання адміністративних послуг. У них люди зможуть;

  • отримати готові ID-картки;
  • отримати паспорти з вклеєними фотокартками;
  • повернути паспорт або свідоцтво про народження в разі реєстрації місця проживання;
  • отримати готовий дозвіл на працевлаштування;
  • отримати комплексні послуги у зв’язку з народженням дитини, а саме свідоцтво про народження дитини, соціальну допомогу, зареєструвати місце проживання дитини або отримати посвідчення багатодітної сім’ї;
  • отримати дозвіл на працевлаштування іноземців;
  • отримати інші адміністративні послуги в невідкладних випадках, які можна підтвердити документами.

Нагадаємо, що половина українців вважає обґрунтованими більшість весняних карантинних заборон. Найбільше підтримують громадяни вимогу 14-денної ізоляції для тих, хто приїжджає з-за кордону чи з непідконтрольних уряду територій (72%), а найменше – заборону руху громадського транспорту в населених пунктах (підтримали тільки 8,9%).

Минулого року Конституційний Суд визнав карантинні обмеження, запроваджені владою, незаконними. Також суд попросили визнати незаконним вибірковий підхід до госпіталізації під час пандемії. 

Фотографія обкладинки: Twitter / Sergey Ristenko

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter