Побиття та погрози: у вересні в Україні зафіксували 15 порушень прав журналістів

Дата: 07 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

У вересні експерти зафіксували в Україні 15 випадків порушень свободи слова.

Про це повідомили в Інституті масової інформації. 

Порушення зафіксували в дев’яти регіонах країни, лідером серед яких став Київ (чотири випадки). Далі йдуть Волинська, Одеська та Дніпропетровська області (по два випадки), і по одному випадку експерти зафіксували на Львівщині, Херсонщині, Миколаївщині, Сумщині, Чернігівщині. Утиску своїх прав у вересні зазнали дев’ять журналістів та сім журналісток.

Медійників били, перешкоджали їхній діяльності, погрожували та чинили юридичний тиск. Найбільше порушень налічили в категорії “перешкоджання законній журналістській діяльності” – дев’ять. Водночас аналітики кажуть про зростання таких випадків у порівнянні із серпнем, коли їх зафіксували шість. 

Серед порушень зафіксували пов’язані з початком виборчого процесу, закривання камери та хапання руками в суді. Так, на Одещині міська територіальна виборча комісія заборонила кореспондентові місцевої газети “Вечірній Чорноморськ” та фрілансеру сайту “Чорноморськ NEWS” Андрію Смирнову проводити стрім-трансляцію відкритого засідання. На Львівщині та Волині журналістки не змогли потрапити на партійні конференції “Слуги народу” та “Опозиційної платформи – За життя”. Їх не пускали, аргументуючи це карантинними обмеженнями. 

У вересні в Києві двічі погрожували журналістам. Спочатку чоловік з ножем напав на кореспондентів BBC, а згодом учасник ДТП погрожував пістолетом операторові “Магнолія ТВ” Єгору Сердюку. Випадок побиття експерти ІМІ зафіксували, зокрема, у Дніпрі, де напали на очільника інформаційної агенції “Антикорупційна правозахисна Рада” та громадського діяча Олександра Снісара.

Нагадаємо, що в серпні фахівці ІМІ зафіксували загалом в Україні 13 випадків порушень свободи слова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter