“Система намахує всіх”: побитий журналіст Щур отримав від Геращенка власноруч зібрані відеодокази

Дата: 22 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Журналіста, ведучого “Телебачення Торонто” й ексчлена правління “UA: Суспільне мовлення” Майкла Щура (Роман Вінтонів) побили в центрі Києва, під час двогодинного очікування поліції на місці інциденту він самостійно знайшов і записав відео з камери спостереження й надав його правоохоронцям.

Згодом це саме відео йому надіслав заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко як доказ того, що в розслідуванні щодо справи спостерігається значний прогрес, повідомив журналіст на своїй сторінці у Facebook.

Джерело: фейсбук-сторінка Майкла Щура

Конфлікт стався 21 квітня на перехресті вулиць Ярославів Вал та Івана Франка між журналістом і водієм самоката. Роман зробив зауваження, що той не пропустив його на пішохідному переході. У відповідь хлопець нібито застосував балончик. Майкл наздогнав його й конфлікт продовжився. Хлопець ударив журналіста і поїхав.

Далі, за словами Майкла Щура, він викликав поліцію, проте правоохоронці не приїхали. Згодом він зустрів патрульних, а ті порадили написати заяву у відділку. Журналіст так і зробив.

Про те, як відбувалася ця процедура, написала на своїй сторінці у фейсбуку ексдружина Щура, головна редакторка “Слідства.Інфо” Анна Бабінець.

“Весь процес подання заяви побудований таким чином, щоб людина, яка звернулася до поліції, відчувала свою нікчемність і що вона забирає безцінний час у поліцейського. Сергію Драгунову (старший лейтенант поліції. – Ред.) не сподобалося, що Майкл захотів прочитати протокол допиту перед тим, як його підписати… Потім поліцейського збісила оця прискіпливість побитої людини, він узяв портфель і просто вийшов з кімнати, навіть не попрощавшись. Більше ми старшого лейтенанта не бачили… До нас прийшов якийсь його помічник. Йому теж не подобалося, що Майкл хоче прочитати свої права та обов’язки в кінці протоколу, який він має підписати”, – розповіла вона.

Журналіст уточнив, що “після того, як система дізналася, що він журналіст”, йому зателефонував начальник указаного райвідділу. Він спитав, чи має журналіст відео з камери спостереження. Майкл сказав, що має, та надіслав його правоохоронцям.

Ще через деякий час журналісту зателефонував Геращенко й повідомив, що в справі вже є результати.

“…Вони вже навіть знайшли відео з камери стеження. Я попросив його надіслати. І він надіслав мені моє відео”, – розповів Майкл Щур.

Журналіст уточнив, що Геращенко не сказав, що відео знайшла саме поліція, проте переконаний, що “система намахує всіх”.

“Коли я це все розказую, я маю одну мету – показати, що система намахує всіх. Не лише нас – громадян, які приходять до неї із заявами. Але і вас – людей, які керують цією системою”, – написав Майкл Щур.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що київський активіст, голова громадської ініціативи “Захистимо Протасів Яр” Роман Ратушний вимагав від Геращенка та МВС спростувати та припинити поширювати недостовірну інформацію щодо нього

Йдеться про оприлюднений 23 березня 2021 року на фейсбук-сторінці Геращенка відеоролик, який, згідно з підписом, є доказом того, що мітинг на підтримку активіста Сергія Стерненка під ОП 20 березня із самого початку планувався не як мирна акція, а як бійка з правоохоронцями.

За словами активіста, ролик містить його персональні дані, згоди на використання яких він не давав, а також створює в стороннього глядача враження про його причетність до незаконних дій та наявність підстав для переслідування його в кримінальному порядку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter