Побиття кийками та постійно опущена голова: Омбудсман розповів про знущання в російському полоні

Дата: 28 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Українських захисників у російському полоні били гумовими кийками, змушували спати на холодному бетоні та позбавили нормальних засобів для існування – туалетного паперу, мила, зубних щіток та пасти. 

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: УНІАН

“Місця були не прилаштовані для такої кількості утримуваних осіб. Зрозуміло, що якихось юридичних моментів, як визнання військовополоненими, статус комбатанта, – цього не відбувалося. Ще скажу про поширену практику так званих зустрічей. Тобто людей пропускали крізь стрій, де били гумовими кийками, і коли ці кийки ламалися, то після цього використовувалися дерев’яні палиці”, – сказав він.

За словами Омбудсмана, полонених також змушували весь час тримати голову опущеною донизу, а хто це порушував, того додатково били.

Крім того, Лубінець нагадав, що українські військовополонені в неволі жодного разу не спілкувалися з представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста.

“Представники МКЧХ були присутні під час виходу з “Азовсталі”, і наші військовополонені їх бачили. Навіть дехто сказав, що їм роздали листівки від МКЧХ, які треба було заповнити для ідентифікації, а вони, МКЧХ, після цього приїдуть і заберуть. Роздати роздали, але після цього ніхто не приїжджав і ніхто не забрав ці бланки”, – заявив він.

Уповноважений також наголосив, що це питання є принциповим для української влади й для нього особисто. За його словами, РФ дозволяє собі порушувати Женевські конвенції, застосовувати тортури до українців, тримати їх у жахливих умовах, не надавати медичної допомоги і їжі в достатній кількості саме тому, що ніхто не може це перевірити.

Нагадаємо, що місія ООН досі не отримала доступу до місць утримання Росією українських військовополонених, тоді як безперешкодно відвідувала місця інтернування російських полонених в Україні. Водночас інформація, яку отримує місія, свідчить про те, що для українських захисників, які перебувають у російському полоні, існують серйозні ризики щодо здоров’я та безпеки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter