“Пліч-о-пліч на захист рівноправ’я”: у Києві відбувся багатотисячний Марш рівності

Дата: 19 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У неділю, 19 вересня, у центрі Києва тисячі людей зібралися на Марш рівності “КиївПрайд-2021”. Організатори заходу очікували близько 10 тисяч учасників, але через погодні умови та епідемію коронавірусу приєдналися 7 тисяч людей.

Про це повідомляє hromadske та “Українська правда“.

Фото: Наталія Адамович

Серед вимог учасників Маршу рівності — ухвалення законопроєкту про боротьбу з дискримінацією, введення відповідальності за злочини на ґрунті ненависті до ЛГБТ.

Після року пандемії, попри залякування праворадикальними угрупуваннями, незважаючи на погодні умови, 7 тисяч людей вийшли боротися та відстоювати свої права. Ми раді, що Марш пройшов безпечно. Уся команда КиївПрайду вдячна кожному і кожній, хто сьогодні прийшли у центр столиці, у центр України, щоби підтримати ЛГБТ+ спільноту, Маніфест Маршу із вимогами до влади та цінності, які близькі всім: свободу, рівність, право бути собою”, — розповів Ленні Емсон, директор ГО “КиївПрайд”.

Хода почалася на вулиці Володимирській, далі продовжилася по бульвару Тараса Шевченка, вулицями Терещенківська та Льва Толстого до площі Льва Толстого, де і завершилася.

Фото: Наталія Адамович

Місце проведення заходу оточила поліція. Правоохоронці рухалися разом з учасниками ходи.

Натомість противники Маршу рівності зокрема, представники організацій “Традиція і порядок”, “Правий сектор”, “Християнський фронт” і декількох інших, зібралися біля Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 

Фото: Наталія Адамович

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала київську владу і правоохоронні органи забезпечити контроль за дотриманням громадського порядку і гарантувати безпеку учасників Маршу рівності

Сьогодні у Києві відбудеться Марш рівності – мирна хода на підтримку прав ЛГБТ+. Конституція України проголосила усіх людей рівними у своїх правах від народження, незалежно від будь-яких ознак, включаючи сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність… Шануймо право кожної людини бути собою! Ми різні, але ми рівні“, – написала Денісова у фейсбуці.

Фото: Наталія Адамович

Фото: Наталія Адамович

У ході, зокрема, взяли участь близько 20 військових, представників ЛГБТ, батьки дітей ЛГБТ, посли Нідерландів, Швеції та інших країн.

Учасники рухалися центром міста під музику. Організатори не розголошували точний маршрут та місце завершення маршу, щоб не наражати учасників на небезпеку.

Фото: Наталія Адамович

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що заходи у центрі Києва пройшли без порушень правопорядку.

Нагадаємо, 12 вересня у Харкові відбувся Марш рівності – традиційна мирна хода за права ЛГБТ, якою завершився прайд-тиждень у місті. Організатори кажуть, що участь у події взяли близько трьох тисяч людей, поліція називає вдвічі меншу кількість. Учасники та учасниці вийшли під різними гаслами, водночас об’єднані трьома спільними вимогами до влади: прагнуть належного розслідування злочинів ненависті, рівного доступу до державних інституцій та інклюзивної освіти без булінгу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter