П’ять країн просять ООН створити трибунал щодо катастрофи літака MH-17

Дата: 14 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна звернулися до Ради Безпеки ООН з проханням створити міжнародний кримінальний трибунал. Країни просять притягнути винних у катастрофі літака “Malaysia Airlines” до відповідальності.

Про це повідомляє українське представництво при ООН.

“Створення Радою Безпеки ООН незалежного міжнародного кримінального трибуналу є найкращим засобом забезпечення справедливості для жертв та їхніх близьких і відповідатиме найвищим міжнародним стандартам. Такі дії будуть адекватною реакцією ООН на трагедію, оскільки інцидент і пов’язані з ним наслідки для безпеки цивільної авіації зачіпають інтереси міжнародної спільноти в цілому. Враховуючи це, п’ять країн докладають зусиль, щоб забезпечити підтримку членів Ради Безпеки ООН для створення трибуналу”, – йдеться у повідомленні представництва.

Країни нагадують про резолюцію 2166 Ради Безпеки ООН. Документ містить вимоги: притягнути до відповідальності винних і забезпечити належну співпрацю на міждержавному рівні для встановлення відповідальності.

Нагадаємо, літак Boeing 777 авіакомпанії “Malaysia Airlines”, що летів з Амстердаму в Куала-Лумпур, був збитий над Донеччиною 17 липня 2014 року.

Слідчі встановили, що літак збили ракетою. Низка експертів стверджують, що судно збили з російської установки “Бук”, яка керувалась екіпажем російських військових. Також журналісти “Нового времени” провели власне розслідування і встановили, що літак був збитий російською установкою.

Українська влада покладає провину за катастрофу на проросійських бойовиків, а ті у свою чергу звинувачують українську сторону.

Проти створення трибуналу категорично виступає Росія. Вона звинувачує у трагедії українських військових і вимагає внести зміни до проекту звіту Нідерландів про катастрофу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter