Після виключення Росії з Альянсу незалежних пресрад Європи туди повернулися Україна та ще 10 країн

Дата: 14 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

14 грудня, у четвер, загальні збори Альянсу незалежних пресрад Європи (AIPCE) в бельгійському місті Антверпен підтримали повернення України та ще 10 країн, які тимчасово призупиняли своє членство в організації через присутність там Росії. Йдеться про такі країни як Вірменія, Бельгія, Данія, Естонія, Фінляндія, Грузія, Молдова, Ірландія, Норвегія та Швеція.

Про це повідомила Комісія з журналістської етики.

Фото: Комісія з журналістської етики

У колективному зверненні зазначається, що рік тому десять країн відчували солідарність і твердо погоджувалися, що абсурдно мати російську раду як члена AIPCE. Причиною цього є те, що в Росії немає можливості для функціонування незалежного регулювання медіа, а весь медіасектор використовується для ведення військової пропаганди. Крім того, російська рада визнала, що вони не будуть вирішувати жодних скарг щодо висвітлення російської агресії проти України. 

“Це було важке рішення для нас призупинити членство, оскільки ми розуміємо важливість AIPCE як платформи для співпраці та діалогу між пресрадами. Проте нас змусили це зробити через нашу відданість принципам демократії та вільної журналістики, які ми вважали компрометованими за межами меж. У серпні 2023 року AIPCE проголосувала за виключення Російської ради зі складу AIPCE, відкриваючи дорогу нашому поверненню”, — зазначають країни.

AIPCE – це мережа незалежних пресрад та медіарад Європи, яка має на меті зміцнення співпраці та обміну інформацією.

Крім України, до організації входять ще 26 країн: Австрія, Бельгія, Великобританія, Німеччина, Вірменія, Боснія і Герцеговина, Кіпр, Болгарія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Угорщина, Косово, Ірландія, Чорногорія, Люксембург, Молдова, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Сербія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Туреччина.

Нагадаємо, що у жовтні 2022 року Комісія з журналістської етики заявила про вихід з Альянсу незалежних пресрад Європи через відмову виключити з його складу російської громадської колегії зі скарг на пресу / ”Общественной коллегии по жалобам на прессу”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter