Комісія з журналістської етики заявила про вихід з Альянсу незалежних пресрад Європи

Дата: 22 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) заявила про вихід з Альянсу незалежних пресрад Європи через відмову виключити з його складу російської громадської колегії зі скарг на пресу/”Общественной коллегии по жалобам на прессу”.

Про це повідомили на сайті КЖЕ.

Джерело: pixabay.com

21 жовтня Альянс незалежних пресрад Європи (AIPCE) під час загальних зборів розглянув скаргу КЖЕ щодо виключення з організації. Однак за підсумками таємного голосування для виключення не набралося необхідної кількості голосів, уточнили в повідомленні.

Ще у квітні цього року, Комісія пропонувала виключити Росію через бездіяльність щодо багаторічної брехні, маніпуляцій та розпалювання мови ворожнечі у російських медіа стосовно України.

Російська колегія з преси називає себе незалежною громадянською інституцією, хоча насправді є пропагандистським рупором Кремля, заявили в КЖЕ.

“Зокрема, з початку збройної агресії РФ в Україну колегією не було прийнято жодного рішення чи заяви щодо дезінформаційних російських наративів. Ба більше, з 2020 року до складу цієї колегії входять відомі путінські пропагандисти: Володимир Познер та Маргарита Симоньян”, — заявили члени Комісії.

КЖЕ заявила про повне припинення свого членства в Альянсі незалежних пресрад Європи (AIPCE), оскільки “участь РФ в цій організації ставить під сумнів її здатність відповідати заявленим цілям та суперечить цінностям етичної журналістики, якими ми керуємося”.

До Альянсу незалежних пресрад, крім України, входять Велика Британія, Австрія, Бельгія, Німеччина, Вірменія, Боснія і Герцеговина, Кіпр, Болгарія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Угорщина, Косово, Ірландія, Монтенегро, Люксембург, Молдова, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Сербія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Туреччина та Росія.

Комісія з журналістської етики — орган саморегуляції роботи журналістів та редакцій в Україні. Завдання КЖЕ — сприяти дотриманню професійних етичних стандартів в українських медіа та формуванню запиту суспільства на якісну журналістику.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter