Після відкриття ринку землі українці уклали вже понад пів тисячі угод

Дата: 12 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Через 11 днів після відкриття ринку землі в Україні уклали вже 532 угоди.

Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства.

1 липня міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко офіційно оголосив старт ринку землі. Відтоді 3286 нотаріусів подали заяви для отримання доступу до Державного земельного кадастру. Із них 3101 вже затвердили, 123 – перебувають у черзі на розгляд, а 433 – отримали відмову. 

Загальна площа земельних ділянок, за якими зареєстрували угоди, становить 570 га. Лідером за площею земель щодо яких зареєстрували правочин стали Харківська, Полтавська та Дніпропетровська області, найменше таких – у Києві. 

У травні поточного року парламент дозволив проводити електронні земельні аукціони. Річ у тім, що мораторій на продаж землі, який зняли в березні 2020-го, стосувався розпайованих земель, а не ділянок для ведення господарства, які громадяни могли продавати вільно. Рішення щодо аукціонів стосується реалізації прав на землю державної та комунальної власності.

Нагадаємо, що за даними Держгеокадастру, за 19 років, поки існував мораторій, померли близько 1,5 млн осіб, які так і не змогли продати свої сільгоспземлі. Право власності належить до прав людини, яке захищено статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter