Після протестів уряд вирішив підвищити пенсії військовим

Дата: 14 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів обіцяє ухвалити рішення про підвищення пенсій військовим. 

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

Ще в липні Володимир Зеленський доручив розібратися з проблемою несправедливого нарахування пенсій військовим. Річ у тім, що через внесені у 2017-му зміни до закону про індексацію доходів неврегульованим залишилося питання про виплати цій категорії громадян.

З 1 липня поточного року, згідно з дорученням, мали встановити доплату в розмірі 2 тисячі гривень для майже 400 тисяч військових пенсіонерів, яким призначили пенсії до 1 березня 2018-го. Мінімальна пенсійна виплата військовим мала бути встановлена на рівні 3854 гривень. Обіцяли підвищити й виплати для учасників бойових дій, які втратили працездатність. Понад 40 тисяч осіб мали отримати додатково по майже 700 гривень. 

Проте обіцяних виплат не відбулось у зазначений строк, а тому вранці 14 липня під стінами Верховної Ради пенсіонери МВС влаштували сутичку з правоохоронцями. Протестувальники вимагали, щоб до них вийшов спікер парламенту Дмитро Разумков, однак, коли цього не сталося, вони вирішили штурмувати Раду. Згодом мітингувальники пішли під будівлю Кабміну.

На засіданні, яке відбувалося на тлі протесту, Шмигаль дав доручення заступнику міністра соціальної політики вийти до людей, щоб роз’яснити ситуацію. 

“Для виправлення ситуації уряд сьогодні ухвалює рішення про встановлення щомісячних доплат. Додаткові кошти будуть отримувати майже 400 тисяч військовослужбовців-пенсіонерів. Буде встановлено мінімальну пенсійну виплату в розмірі 3854 гривні”, – запевнив прем’єр-міністр. 

Підвищення виплат чекає й на учасників бойових дій, які втратили працездатність.

Також Шмигаль анонсував створення Єдиного державного реєстру ветеранів війни, Електронного кабінету ветеранів та бюджетної установи “Український ветеранський фонд”, яка має запрацювати з наступного року.

У серпні минулого року уряд ухвалив рішення про надання адресної допомоги до пенсій членам родин військовослужбовців, зокрема добровольців, які загинули під час участі в АТО / ООС. Військові, які загинули на Донбасі у 2014–2018 роках, отримували зарплату, на декілька тисяч гривень меншу, а тому пенсії, які надходять їхнім рідним, відрізняються від пенсій рідних тих воїнів, які загинули, отримуючи вищу заробітну плату.

“Я був у Луцьку останній раз, і, скажу відверто, було дуже неприємно, коли одна мати каже: “Невже наші діти, які загинули, захищаючи Україну, гірші за тих дітей, які загинули зараз, у 2019–2020 роках? Невже це справедливо?” Це дуже несправедливо. Батьки отримували різні гроші”,розповів урядовцям Зеленський.

Тоді рішення Кабміну поширювалося на 9 тисяч членів сімей загиблих військовослужбовців.

Нагадаємо, за оцінкою ООН, літні люди в Україні становлять близько 25% населення, а дві третини з них – жінки. Однак виявляється, що виплати для жінок у середньому на 30% нижчі, ніж для чоловіків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter