Після початку повномасштабної війни в Україні Росія посилила тиск на свої університети – Міноборони Британії

Дата: 08 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну адміністрація російського президента Володимира Путіна посилила контроль над університетами в країні. Це відображається у багатьох аспектах студентського життя.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки. 

Фото: Getty Images

Зокрема, вчена рада Європейського університету в Санкт-Петербурзі 19 червня ухвалила рішення про закриття факультету політичних наук. Цей навчальний заклад вже стикався з проблемами у 2016 році, коли його позбавили ліцензії після скарги депутата Держдуми РФ Віталія Мілонова. Мілонов виступив проти Центру гендерних досліджень при університеті, стверджуючи, що такі дослідження можуть бути використані для підготовки прихильників так званої “кольорової революції”.

Європейський університет тоді звернувся до Путіна з проханням втрутитися, і пізніше навчальному закладу повернули ліцензію. Проте минулого року в університеті проводилося розслідування на предмет “екстремізму”.

Аналітики зазначають, що університет був центром академічної свободи, що робило його подразником для влади після встановлення більшого авторитаризму, який розпочався після повернення Путіна на посаду президента у 2012 році та посилився після вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Після початку повномасштабної війни у російських університетах запровадили обов’язковий курс “Основи російської державності” та звільнили деяких академіків, які критикували російсько-українську війну. Багато університетів закрили навчальні програми, які Кремль вважає такими, що підривають довіру до влади РФ та дій російських військових.

Крім того, британське Міністерство оборони вважає, що ізоляція Росії з початку війни ймовірно завдала шкоди російській науці. Згідно з нещодавнім опитуванням журналу Nature, проведеним серед 500 найкращих науково-дослідних установ світу, Російська академія наук за останній рік опустилася на 23 місця – з 71-го на 94-те. Московський державний університет також знизився у рейтингу і зараз посідає 420-те місце.

Раніше ZMINA писала, що громадянина України, студента шостого курсу факультету фундаментальної медицини Московського державного університету Сергія Гулька, якого неодноразово затримували за пости в соцмережах на підтримку України, відрахували з навчального закладу.

Нагадаємо, що росіяни відправляють студентів педагогічних вишів без досвіду викладання для роботи в школах на окупованих територіях, оскільки досвідчених фахівців, що бажають працювати там, небагато.

При цьому один з найпоширеніших російських наративів стверджує, що українська освіта нібито неякісна та не дотягує до “високих” російських стандартів, як і рівень українських педагогів, нагадали дослідники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter