“Денацифікація” освіти: росіяни відправляють студентів викладати в школах на окупованих територіях

Дата: 02 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни відправляють студентів педагогічних вишів без досвіду викладання для роботи в школах на окупованих територіях, оскільки досвідчених фахівців, що бажають працювати там, небагато.

Про це йдеться у дослідженні Інституту масової інформації (IMI) “Культурний геноцид: хто і як впроваджує російську освіту на окупованих територіях України”.

Джерело: телеграм-канал “адміністрації” одного з окупованих міст Луганщини

При цьому один з найпоширеніших російських наративів стверджує, що українська освіта нібито неякісна та не дотягує до “високих” російських стандартів, як і рівень українських педагогів, нагадали дослідники.

Відправку студентів для роботи на тимчасово окупованих територіях росіяни наладили в межах так званих гуманітарних місій. Протягом 2022 року країна-агерсор організувала 147 псевдомиротворчих поїздок на Донбас. Також станом на лютий 2023-го на окупованих територіях Донеччини перебувало близько ста російських волонтерів.

“Гуманітарні місії” програми #МЫВМЕСТЕ реалізуються відповідно до указу президента РФ від 30 квітня 2022 року. Відбір кандидатів проходить в декілька етапів з ретельними перевірками з боку команди російської Асоціації волонтерських центрів.

Дослідники ІМІ припустили, що в такий спосіб організатори поїздок на окуповані території намагаються запобігти витоку небажаної інформації в публічний простір. Зокрема, приховати той факт, що досвідчених фахівців серед охочих волонтерити в зоні воєнних дій небагато, тож нестачу кадрів перекривають за допомогою менш захищених категорій населення.

“В російському інфопросторі найчастіше розповідають про студентів (з нібито багатим волонтерським досвідом. – Ред.) у складі “гуммісій”, тоді як “портретних” сюжетів про досвідчених педагогів-добровольців, які долучилися до ініціативи “#МЫВМЕСТЕ”, майже не знайти”, — пише ІМІ.

Відправлення на тимчасово окуповані території “гуманітарних місій” — лише одна зі схем, які Росія організувала для незаконного впровадження в Україні російської освіти, наголосили дослідники. 

“Ми встановили понад 100 осіб, які є організаторами та пособниками незаконного впровадження російської освіти на тимчасово окупованих територіях України, а також 15 російських вчителів та двох тренерів, які точно працювали, а може й досі працюють на ТОТ. Окрім того, детально описали чотири схеми, за якими країна-терорист несе до нас “руський мір” через освіту”, — сказала медіааналітикиня ІМІ Альона Нестеренко.

Більше про злочинні схеми росіян читайте в дослідженні ІМІ.

Країна-агресор систематично знищує українську освіту на тимчасово окупованих територіях вже багато років. Про це читайте в матеріалі ZMINA

Як Росія порушує право на освіту під час окупації: кваліфікація за міжнародним правом

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter