Підземний перехід у центрі Києва перетворили на уявне СІЗО: навіщо?

Дата: 01 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У Києві грузинський художник Давид Кукхалашвілі розмалював підземний перехід біля Українського дому під уявний коридор СІЗО, щоб привернути увагу до кримських політв’язнів.

Про це повідомили на сторінці “Крим SOS”.

Інформація про появу графіті в центрі Києва з’явилась у медіа зранку 1 лютого. На фотографіях і відео видно банки з фарбою та будівельний скотч, залишений, імовірно, художником. Спочатку ім’я автора муралів та їхня тема не були відомі, а тому в мережі інтерпретували малюнки як маніфест на тему “підземні переходи – то кайданки для пішохідного міста”.

Однак, як наголосили правозахисники, графіті на стінах столичного переходу стало частиною спільного артпроєкту  “Крим SOS” та тбіліської платформи ARTIФ під назвою “Підземний безвихід”. Його присвячено 98 кримським політв’язням, яких Росія незаконно утримує в неволі.

“Наша мета – розповісти історії кожного з тих, кого окупаційна влада РФ розлучила з рідними за їхні релігійні та політичні погляди”, – розповіли автори ідеї. 

Фото: Сегодня

Нагадаємо, що за період тимчасової окупації півострова, за даними “Крим SOS”, Росія незаконно переслідувала щонайменше 139 людей. 119 із них вже отримали реальні строки ув’язнення, зокрема фігуранти так званих справ “Хізб ут-Тахрір”, в межах яких російські силовики переслідують мусульман на півострові. 

Раніше ZMINA докладно розповідала про те, як Росія порушує права ув’язнених кримчан, застосовує до них тортури, тримає в холоді та не лікує в ув’язненні.

Фотографія обкладинки: Сегодня 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter