Підвищувати мінімальну заробітну плату наступного року не будуть – Мінфін

Дата: 24 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У 2025 році розмір мінімальної заробітної плати залишиться на поточному рівні.

Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Фото: УНІАН

Він пояснив, що наразі уряд не має можливості підвищувати соціальні стандарти. Марченко підкреслив, що цього року влада мала таку можливість і збільшила мінімальну зарплату на 19%, до 8 тисяч гривень. Однак наступного року планується зберегти цей показник без змін на весь рік.

13 вересня уряд затвердив проєкт державного бюджету на 2025 рік, а 20 вересня цей документ представили у Верховній Раді.

Згідно з прогнозами, доходи бюджету становитимуть близько 2 трильйонів гривень, тоді як витрати заплановано на рівні 3,6 трильйона.

Нагадаємо, що українців турбує не тільки питання зарплат, а й пенсій. Так, раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини звернувся до Конституційного Суду з поданням щодо положення частини другої статті восьмої Закону № 3460-ІХ “Про Державний бюджет України на 2024 рік”, яке стосується пенсійних виплат.

Норма, щодо якої є претензії в Уповноваженого, передбачає, що під час визначення розміру мінімальної зарплати розрахункову величину для обчислення виплат за судовим рішенням встановили на рівні 1,6 тисячі гривень.

Нині, попри те що середній розмір пенсії в Україні становить понад 5,3 тисячі гривень, щонайменше 51% пенсіонерів отримує виплати менш ніж 4 тисячі гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter