Підтверджено дані про 9 катівень на Херсонщині, а також знайдено понад 400 тіл цивільних – Генпрокурор

Дата: 24 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

На деокупованих територіях Херсонської області ворог облаштував щонайменше дев’ять катівень. Крім того, на звільненій території знайдено понад 400 тіл убитих окупантами цивільних.

Про це в ефірі телемарафону повідомив Генеральний прокурор Андрій Костін.

Фото: RFE/RL

“За даними Офісу генпрокурора, підтверджено наявність дев’яти катівень на звільненій території Херсонської області. Також виявлено тіла 432 цивільних, які були вбиті”, – розповів Костін.

За його словами, мінна загроза в деокупованих населених пунктах наразі є високою.

“Залишається багато замінованих територій та будівель. Також є мінометні обстріли з боку агресора”, – додав він.

Генпрокурор розповів, що на території Херсонської області працюють 12 спільних прокурорсько-слідчих груп. Команда Офісу генпрокурора також посилить роботу на окупованих територіях.

ZMINA писала про деякі зі знайдених катівень. Приміром, напередодні Служба безпеки України та Національна поліція виявили в Херсоні ще одну катівню російських окупантів, яку ті облаштували в офісному центрі. Там росіяни утримували в підвалах близько 50 людей. 

Там, на стінах камер, видряпані слова: “Господи Боже, спаси и сохрани”, “Боже, дай сил”. Також можна помітити перекреслені рисочки, які позначають, скільки днів викрадені люди провели в підвалах.

Також прокурори встановили місця катівень, облаштованих російськими військовими в чотирьох приміщеннях. Звідти вилучили частини гумових кийків, дерев’яну биту, апарат, за допомогою якого окупанти катували цивільних жителів струмом, лампу розжарювання та кулі зі стін.

Нагадаємо, що Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо, для розслідування воєнних злочинів, скоєних в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter