Утримували патріотів і навіть підлітків: у Херсоні окупанти влаштували катівню в офісному центрі

Дата: 23 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України та Національна поліція виявили в Херсоні ще одну катівню російських окупантів, яку ті облаштували в офісному центрі. Там росіяни утримували в підвалах близько 50 людей. 

Про це повідомила речниця СБУ в Херсонській області Вікторія Шакула.

Фото: Ukrainian Witness

“Окупанти утримували в катівні херсонців, які мали стійку проукраїнську позицію. Херсонців, які чинили опір окупаційній владі… При огляді катівні були виявлені предмети, які є доказами тортур над місцевими мешканцями”, – сказала Шакула.

В одному з приміщень залишилися стілець і палиці, які використовувалися для знущань з херсонців. На стіні висить одна секція батареї центрального опалення, до якої полонених приковували наручниками. 

На стінах камер видряпано слова: “Господи Боже, спаси и сохрани”, “Боже, дай сил”. Також там можна помітити перекреслені рисочки, які позначають, скільки днів викрадені люди провели в підвалах.

Фото: Ukrainian Witness

За інформацією місцевих, у цих приміщеннях щодня прибирали сліди крові та катувань.

У деяких приміщеннях узагалі не було світла, а в деяких його, навпаки, ніколи не вимикали: так ув’язнених позбавляли сну. 

Окупанти утримували в катівні також і херсонців, від яких хотіли отримати гроші. В одному з підвальних приміщень окупанти утримували підлітків, які зірвали російський прапор.

Зрештою окупанти намагалися знищити сліди своїх злочинів і влаштували підпал у катівні, однак спалити будівлю не вдалося. 

Фото: Ukrainian Witness

Наразі правоохоронці проводять комплекс слідчо-оперативних дій, щоб встановити винних у злочинах та притягнути їх до кримінальної відповідальності.

Раніше ZMINA писала, що в одній з російських катівень, знайдених на деокупованій Херсонщині, правоохоронці виявили окрему камеру для підлітків. За словами очевидців, деяким дітям, яких там утримували, на вигляд було приблизно 14 років. 

Крім того, прокурори встановили місця катівень, облаштованих російськими військовими в чотирьох приміщеннях. Звідти вилучили частини гумових кийків, дерев’яну биту, апарат, за допомогою якого окупанти катували цивільних жителів струмом, лампу розжарювання та кулі зі стін.

Нагадаємо, що Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо, для розслідування воєнних злочинів, скоєних в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter