У катівні на Херсонщині виявили окрему камеру для підлітків – Омбудсман

Дата: 19 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

В одній з російських катівень, знайдених на деокупованій Херсонщині, правоохоронці виявили окрему камеру для підлітків. За словами очевидців, деяким дітям, яких там утримували, на вигляд було приблизно 14 років. 

 Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Катівня окупантів у Херсоні

Він назвав три відмінності від катувань в інших областях: те, що чоловіків і жінок тримали разом.

“При чому, їх не випускали тижнями. Навіть в туалет треба було ходити жінкам при чоловіках, а чоловікам – при жінках”, – додає Омбудсман.

Також те, що в кожній камері були відеокамери для спостереження.

“Такий цілодобовий відеонагляд записувався зі звуком. На цьому окремо наголошують наші громадяни, які піддавалися тортурам, і пояснюють, що вони це чітко розуміли. Бо як тільки херсонці починали говорити про окупацію, то миттєво до камер забігали люди в масках і всіх жорстоко били”, – зазначає Лубінець.

І третя характерна відмінність – в катівні була окрема камера для підлітків.

“Тут була окрема камера, де тримали підлітків. Ми зараз встановлюємо їхній вік. Люди розповідають, що деякі хлопці виглядали приблизно на років 14. І хрестика, якого я вчора показував на відео, зробив 19-тирічний хлопець, який перебував тут – у катівні. В інших областях ми не виявляли камер для дітей чи підлітків. А тут – це не діяло”, – розповів посадовець.

Омбудсман також зазначив, що на Херсонщині жителі області піддавалися жорстокішим методам катування, ніж в тих областях, які раніше були під тимчасовою окупацією – Харківщина, Київщина, Чернігівщина.

Нагадаємо, станом на 17 листопада, на звільнених територіях лише Херсонської області поліцейські виявили 11 місць незаконного утримання людей, у тому числі 4 катівні.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter