Підсумки конкурсу журналістських матеріалів про УПО

Дата: 19 Жовтня 2012
A+ A- Підписатися

Добіг кінця журналістський конкурс, оголошений місяць тому. «Центр інформації про права людини» та ГО «Центр Соціальна Дія», за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, цього вересня запропонували журналістам подавати на конкурс матеріали, створені протягом 2012-го року і присвячені Універсальному періодичному оглядові (УПО).

Нагадаємо: УПО – наймасштабніший у світі механізм моніторингу дотримання прав людини на рівні кожної країни, що функціонує в рамках Організації Об’єднаних Націй. Кожна країна проходить через оцінку УПО щочотири роки. От і Україна вже за кілька днів представлятиме свою ситуацію в Женеві – й отримає рекомендації. Саме цій події й було присвячено конкурс.

Доробок виявився непростим для оцінювання. Журі, до якого увійшли представники громадських, правозахисних організацій, співробітники ООН в Україні, журналісти, мало оцінити 10 робіт; більшість із них – виконана на високому професійному рівні – не тільки говорила про УПО, а й висвітлювала гострі кути (не)дотримання прав людини в Україні.

Поміж виданнями, де було вміщено конкурсні публікації, – газети «День», «Дзеркало тижня» і «Комерсантъ-Украина», радіостанції «Радіо Свобода», «Голос Америки» і «Німецька хвиля», інформаційно-аналітичні і спеціалізовані веб-сайти.

Відмінності в оцінюванні були невеликими. В результаті напруженого змагання перше місце посіли Ірина Салій та Ірина Виртосу. Надавши обом авторкам найвищі оцінки, журі після додаткової наради дійшло висновку, що на висвітлення другого раунду УПО до Женеви відбуде Ірина Салій.

Матеріали, які посіли перше місце, можна прочитати тут:

Ірина Салій «Чи вирішить періодичний огляд ООН проблеми прав людини?»

Ірина Виртосу «Чи почує держава рУПОр прав людини?»

Ми надзвичайно вдячні усім, хто взяв участь у конкурсі – й сподіваємося на дедалі детальніше і прискіпливіше висвітлення тематики прав людини в українській журналістиці! 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter