Підозрюваним у зґвалтуванні неповнолітньої на Закарпатті відмовили в мобілізації – Міноборони

Дата: 23 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Хлопцям, яких підозрюють у зґвалтуванні неповнолітньої дівчини на Закарпатті, відмовили в мобілізації до лав Збройних сил України.

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

Фото: Суспільне Новини

Так, у Міноборони розповіли, що, хоча підозрювані звернулися до Обухівського територіального центру комплектування та соціальної підтримки з проханням про службу за контрактом, їм відмовили через наявну інформацію про їхню ймовірну причетність до кримінальної справи.

Також для детального розслідування обставин справи Міністерство оборони скерує Головну інспекцію МОУ, щоб перевірити діяльність Обухівського ТЦК та СП. У разі виявлення ознак злочину матеріали передадуть до Державного бюро розслідувань.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець також відреагував на цю інформацію і підкреслив, що справа перебуває під контролем його регіонального представника. Офіс Омбудсмана готовий реагувати на порушення прав громадян.

Напередодні ZMINA писала, що двоє з трьох обвинувачених у зґвалтуванні неповнолітньої дівчини на Закарпатті вирішили мобілізуватися перед завершенням судового розгляду, що захисники потерпілої розцінюють як спосіб уникнути відповідальності. 

Нагадаємо, що в серпні 2021 року в Мукачівському районі на Закарпатті троє підлітків зґвалтували 14-річну дівчину. Спочатку один із хлопців ударив дівчину в живіт, щоб уникнути опору жертви та залякати. Інший підліток нахилив неповнолітню та стиснув її голову між своїми ногами. Після того як хлопці зняли з дівчини одяг, вони по черзі її зґвалтували та знімали на телефон, а згодом відео розповсюдили учням школи.

За цей злочин суд призначив їм іспитовий термін на два роки. Підліткам не інкримінували статті 152 Кримінального кодексу (зґвалтування), яка передбачає суворіше покарання. Суд аргументував таке рішення пом’якшувальними обставинами: відсутністю судимості, хорошими характеристиками та частковим відшкодуванням потерпілій.

Адвокати підлітків, звинувачених у груповому насильстві над 14-річною дівчиною, зірвали судові дебати та завершення розгляду справи, заплановані на 4 жовтня. Вони подали клопотання про припинення кримінального провадження, пояснюючи це тим, що потерпіла не відвідує засідання, а отже начебто не підтримує обвинувачення.

Читайте також: Українське законодавство: культура згоди чи культура зґвалтування?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter