Підозрюваний у вбивстві Шеремета Антоненко відмовився давати свідчення

Дата: 18 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко, якого звинувачують у вбивстві журналіста Павла Шеремета, відмовився давати свідчення в справі, адже вважає слідство упередженим. 

Про це йдеться в заяві групи правового захисту Антоненка. 

Захисники чоловіка відвідали його в СІЗО 17 грудня. Вони розповіли, що слідчий у справі намагався нещодавно допитати Антоненка, проте той скористався правом, передбаченим статтею 63 Конституції України: відмовився давати свідчення або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів.

“Такий вчинок був обумовлений тим, що його на всю країну вищі керівники поліції, міністр внутрішніх справ, генеральний прокурор, а також особисто президент України в один голос фактично назвали злочинцем. З огляду на це ми припускаємо, що зі сторони слідчих буде певна упередженість. Андрій у подальшому буде давати показання, але лише коли переконається в неупередженості слідства. Наразі, з урахуванням наявних у справі матеріалів та гучних заяв у ЗМІ керівництва країни, такої впевненості немає”, – повідомили захисники.

За їхніми словами, Антоненко досі не розуміє, чому саме його “призначили” підозрюваним і за що:

“Андрій не лише не визнає вину, а ще й жодного факту, що про нього викладають. Оскільки ці факти, у тому числі алібі, легко перевірити, ми очікуємо від слідства швидкої реакції найближчим часом”.

Також підозрюваний у вбивстві журналіста Шеремета повідомив, що: 

  • з підозрюваною Юлією Кузьменко почав спілкуватися на тлі волонтерства, вже після вбивства Шеремета;
  • особисто не знає та ніколи не обговорював жодних питань з іншими фігурантами справи.

Як відомо, нещодавно Антоненко передав записку, де відкидає всі висунуті йому звинувачення. 

Нагадаємо, що 12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко (Лисицю), музиканта й добровольця Андрія Антоненка (Riffmaster), добровольців Владислава та Інну Грищенків (Бучу й Пуму).

14 грудня вночі Печерський суд Києва взяв під варту без можливості внесення застави сержанта Сил спеціальних операцій, музиканта Андрія Антоненка: його арештували на два місяці – до 8 лютого 2020 року. Антоненка вважають організатором убивства журналіста Павла Шеремета.

Аналогічний запобіжний захід – арешт до 8 лютого – Печерський районний суд Києва обрав для Юлії Кузьменко. Дитячого хірурга й волонтерку також підозрюють у закладанні вибухівки під авто Шеремета.

Військового медика Яну Дугарь, яка нібито фотографувала камери спостереження в районі вбивства Шеремета, суд відправив під цілодобовий домашній арешт.

Слідство вважає основним мотивом убивства журналіста Шеремета дестабілізацію ситуації в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter