Підозрюваного в підпалі машини ексголови Коцюбинського посадили під домашній арешт

Дата: 17 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Ірпінський міський суд обрав запобіжний захід чоловікові, якого підозрюють у причетності до підпалу автівки громадської активістки та колишньої селищної голови Коцюбинського Ольги Матюшиної.

Про це виданню ZMINA розповіла сама потерпіла після завершення засідання, що відбулося ввечері 16 лютого.

Ольга Матюшина. Фото з фейсбук-сторінки активістки

За її словами, підозрюваного посадили під цілодобовий домашній арешт.

“Це був не рядовий (виконавець. – Ред.). Вони взяли того, хто чекав у машині підпалювачів. А той, який підпалив, у бігах”, – зазначила Матюшина.

Як зауважує активістка, засідання щодо обрання запобіжного заходу було закритим, її до зали суду не пропустили, а після засідання підозрюваного випустили через службовий вихід. Ім’я підозрюваного їй також відмовлялися назвати, однак, за словами Ольги Матюшиної, вона дізналася його зі своїх джерел – Віталій Федоренко.

16 лютого 2021 року поліція Київщини заявила про затримання 35-річного раніше судимого киянина, підозрюваного в підпалі машини громадської активістки Ольги Матюшиної, яка виступає за збереження Біличанського лісу і приєднання Коцюбинського до Києва.

Сам інцидент трапився в ніч на 27 січня 2021 року. 

Ольга Матюшина вважає те, що сталося, помстою за її попередню громадську діяльність і намаганням придушити активність інших людей у Коцюбинському через показове “покарання” когось відомого в селищі та регіоні.

За словами активістки, у грудні вона склала мандат депутатки селищної ради Коцюбинського та займалася особистими справами, дитиною і освітою (завершує навчання в Інституті міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка), хоча іноді висловлювалась у соцмережах щодо проблем Коцюбинського.

Поліція Київщини повідомила про початок кримінального провадження за частиною 2 статті 194 (“Умисне знищення чи пошкодження майна”).

Ольга Матюшина – громадська активістка із селища Коцюбинське на Київщині, колишня голова селища (обрана у 2015 році). Виступала проти забудови Біличанського лісу, розташованого поблизу Коцюбинського і завдяки зусиллям активістів з 2014 року долученого до складу Голосіївського національного природного парку, та за приєднання селища до Києва (у липні 2020 року Верховна Рада відмовилася це робити). Через останнє частина місцевих депутатів звинувачувала Матюшину в тому, що вона начебто хоче відкрити доступ до Біличанського лісу столичним забудовникам. Дискредитаційні матеріали про Матюшину з’являлися на сайті “Правда Ірпеня”, де, як повідомляв Центр прав людини ZMINA, публікували також матеріали дискредитаційної кампанії проти головної редакторки сайту “Чесно” Ірини Федорів.

У 2016 році на Ольгу Матюшину та начальника УЖКГ “Біличі” Лесю Петрик-Єльникову вчинили напад, унаслідок якого остання зазнала струсу мозку і численних забоїв. У нападі на себе жінка звинуватила попередню владу Коцюбинського, корумпованість якої вона почала розкривати в УЖКГ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter