Підозри отримали двоє українців, які в російській окупації на Луганщині могли катувати цивільних та військовополонених

Дата: 13 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозри в порушенні законів та звичаїв війни повідомили двом громадянам України, які можуть бути причетні до катувань цивільних та військовополонених на окупованій росіянами Луганщині. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Підозрювані. Фото: Офіс генерального прокурора

Один з підозрюваних – ексміліціонер з Луганська, а другий – колишній співробітник пенітенціарної служби із Сорокиного. 

Перший, за даними слідчих, приєднався до російських бойовиків на Луганщині ще 2015 року. На початку повномасштабного російського вторгнення він разом з росіянами облаштував у захопленій адмінбудівлі Сватівської податкової інспекції катівню. Там катували цивільних, запідозрених у проукраїнських поглядах, та тих, кого хотіли схилити до співпраці. 

“Затриманих били прикладом автомата та кулаками, обливали частини тіла киплячою водою, застосовували електричний струм та погрожували фізичною розправою”, – розповідають правоохоронці.

Другий підозрюваний також почав співпрацювати з російськими бойовиками ще 2014-го. Тоді він став так званим “заступником начальника Суходільської виправної колонії”, в якій після початку повномасштабного вторгнення росіяни утримували військовополонених бійців ЗСУ. 

“За його вказівкою до військових застосовували фізичні та психологічні тортури. Привʼязували до вух дроти та били електрострумом, систематично завдавали ударів кийками, а також тримали без води. Їх змушували виконувати гімн держави-агресора та пісні російських виконавців під час “заходів” на підтримку РФ”, – розповідають слідчі. 

Слідство в справі триває, тож можуть встановити й інших причетних до катувань. 

Нагадаємо, що трьом співробітникам колонії в Оленівці повідомили про підозри за катування цивільних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter