Підозру отримав протоієрей УПЦ МП, який публічно закликав співпрацювати з окупантами

Дата: 14 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

12 квітня Служба безпеки України повідомила про підозру протоієрею УПЦ МП. Він виправдовував російську війну проти України та розпалював релігійну ненависть.

Про це повідомив пресцентр Служби безпеки України.

Як зазначається, СБУ задокументувала підривну діяльність з боку заступника голови синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП).

За даними спецслужби, після повномасштабного вторгнення РФ протоієрей у соцмережі публічно закликав до співпраці з окупантами, щоб спільно “помолитися за здоров’я та благополуччя” загарбників. У своєму телеграмі він неодноразово поширював проросійські наративи.

За оперативними даними, священник курував розгалужену мережу єпархій УПЦ (МП) за кордоном. Ці установи під прикриттям нібито духовної опіки над українськими переселенцями поширюють пропагандистські наративи РФ. Таким чином фігурант намагався вплинути на свідомість українців за кордоном та дискредитувати нашу країну на міжнародній арені“, – інформують в СБУ.

Під час обшуків у священника правоохоронці знайшли страхове свідоцтво обов’язкового пенсійного страхування РФ, а також документи, які підтверджують його навчання в дипломатичній академії міністерства закордонних справ РФ.

СБУ повідомила протоієрею про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками) та ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Фігуранту загрожує до п’яти років ув’язнення з конфіскацією майна. Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

Нагадаємо, у лютому поточного року про підозру у порушенні рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань повідомили Євгену Гутченку, більше відомому як митрополит Євлогій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter