Підозру отримала зрадниця з Криму, яка займається мілітаризацією дітей на півострові

Дата: 07 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру у державній зраді повідомили так званій “заступниці голови Ради міністрів” з окупованого Криму. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: rk.gov.ru

Імені підозрюваної у повідомленні ОГП не називають, але її особи не приховують есбівці, які ведуть слідство у справі. Мова йде про Олену Романовську

До березня 2014-го вона обіймала різні посади в апараті Верховної Ради Криму. Втім, жінка перейшла на сторону Росії й тепер обіймає посаду “міністерки праці та соціального захисту”. 

Романовській закидають, між іншим, причетність до мілітаризації дітей. Вона періодично коментує новини, пов’язані з цим питанням. До прикладу, казала, що до кінця 2024 року планують набрати 10% школярів для участі в “юнармії”.

Також вона бере участь у відкритті меморіальних дощок тим, хто пішов вбивати в Україну.

Якщо суд визнає Романовську винною, то їй загрожуватиме 15 років за ґратами. 

Цього року в Україні вже ухвалили перший вирок за мілітаризацію дитинства у Криму. Так, 10 років позбавлення волі заочно отримав керівник севастопольського підрозділу “юнармії” Володимир Коваленко.

Нагадаємо, що “юнармія” – це російська дитячо-юнацька мілітарна організація при Міністерстві оборони РФ, членами якої можуть ставати діти від 8 років.

Її створили у 2016 році й відтоді українські правозахисники били на сполох, звинувачуючи Росію у мілітаризації дітей в окупованому Криму, де діє “юнармія”, й на окупованих частинах Донецької та Луганської областей, де діють схожі організації.

 Учасників таких організацій, наприклад, вчать користуватись зброєю та виживати у різній місцевості. 

Залучення дітей до списків підконтрольних державі-окупанту формувань або організацій, а також пропаганда на окупованих територіях служби в армії держави-окупанта є порушенням міжнародного права.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter