В окупованому Криму росіяни планують залучити кожного десятого школяра до “Юнармії” – правозахисники Крим SOS

Дата: 03 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада Криму має плани залучити до лав російської молодіжної мілітарної організації “Юнармія” понад 10% школярів. Це кожна десята дитина.

Про це інформує правозахисна організація “Крим SOS”.

За даними кримських правозахисників, так звана “заступниця глави” окупаційного “уряду” півострова Олена Романовська повідомила, що до кінця 2024 року планують набрати 10% школярів для участі в мілітарній організації.

Правозахисники вказують, що з 2014 по 2022 рік у Криму в окупації народилися понад 160 тисяч дітей. Приблизно 57 % з них наразі — шкільного віку та безпосередньо стикнулись із російською пропагандою. 

Участь в організації добровільна, утім як зазначають правозахисники “Крим SOS”, дітей та адміністрації шкіл зобов’язують приєднуватися до формування у різний спосіб. 

За словами правозахисників, таким чином дітей з дитинства залучають до воєнного конфлікту й формують образ ворожої держави – України. 

Також “юнармійців” вчать користуватися різноманітними видами зброї, стрільбі, тактичній та стройовій підготовці.

“Фактично, в дітях на окупованих територіях України з дитинства прищеплюють готовність до “самопожертви за батьківщину”, захоплення “російською величчю” та новими “героями” так званої “спецоперації”. Також у дітях формують наративи “свій-чужий” та образ України як головного ворога Росії”, – кажуть в організації. 

Окупаційна адміністрація запровадила уроки “патріотичного виховання” з першого класу, куди запрошують “ветеранів” так званої геноцидальної війни росіян проти українського народу.

Після 5 класу дітей спонукають до вступу в мілітарну організацію “Юнармія” чи кадетські класи.

“Там уже розгортається продумана система промивання мізків та навчання тонкощів військової справи. Окупанти активно пропагують військову службу за контрактом та роблять усе, щоб заманити випускників до лав російської армії та війни проти України”, – розповідають правозахисники. 

На українському півострові регіональний штаб “Юнармії” працює з 2019 року.

За сайті організації вказано, що наразі членами організації є понад 1 мільйон дітей, 30 тисяч з яких – із Криму. 

“”Юнармія” формує позитивну мотивацію до виконання конституційного обов’язку і готує юнаків до служби у Збройних Силах Російської Федерації“, – пишуть на сайті організації. 

Правозахисники наголошують, що таким чином Росія порушує ст. 13 Міжнародного пакту про економічні, соціальні й культурні права.

У ній сказано: “освіта повинна спрямовуватись на повний розвиток людської особи та усвідомлення її гідності й повинна зміцнювати повагу до прав людини й основних свобод.… Освіта повинна дати можливість усім бути корисними учасниками вільного суспільства, сприяти взаєморозумінню, терпимості та дружбі між усіма націями та всіма расовими, етнічними та релігійними групами й сприяти роботі ООН із підтримання миру”.

Крім того, росіяни порушують ст. 5 Конвенції про боротьбу з дискримінацією в галузі освіти та стаття 29 Конвенції про права дитини, зокрема те, що освіта дитини повинна бути спрямована на виховання поваги до прав людини та основних свобод, а також принципів, проголошених у Статуті ООН, про підготовку дитини до свідомого життя у вільному суспільстві в дусі розуміння, миру, терпимості тощо.

Також ж неможливість кримських учнів навчатися українською мовою порушує такі норми міжнародного права: ст. 27 Міжнародного пакту про громадянські й політичні права, ст. 5 (e)(v) Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, ст. 5, ст. 12 та ст. 14 Рамкової конвенції про захист національних меншин, ст. 2 Додаткового протоколу до Європейської конвенції про права людини, ст. 30 Конвенції про права дитини, ст. 5 Конвенції про боротьбу з дискримінацією в галузі освіти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter