Фігурантів “Хізб ут-Тахрір” Сайдаметова і Ялкабова залишили в СІЗО ще на чотири місяці

Дата: 13 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ще на чотири місяці продовжив запобіжний захід фігурантам справи “Хізб ут-Тахрір” Ленуру Сейдаметову і Тимуру Ялкабову.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Тимур Ялкабов

Прокурор вирішив, що підсудні “становлять загрозу громадському порядку на свободі й спробують сховатися“. Тож чоловіки залишаться під вартою до 15 липня 2021 року. Водночас захист наполягав на відсутності доказів необхідності тримання фігурантів справи в слідчому ізоляторі.

Суд, як то кажуть, послухав наші доводи й не почув“, – сказав адвокат Рефат Юнус.

За словами захисниці Тимура Ялкабова Сафіє Шабанової, її підзахисний на засіданні суду був відсутній через те, що проходив судово-психіатричну експертизу.

Також захисниця звернула увагу на те, що подала апеляцію на попереднє рішення щодо продовження запобіжного заходу, але скарга так і не була розглянута, і в підсумку вже було винесено нову постанову про термін тримання під вартою.

Зазначається, що Ленур Сейдаметов почувається нормально і передає слова подяки громадськості. А от сестра Тимура Ялкабова стурбована погіршенням його здоров’я в умовах в’язниці через загострення астми.

Нагадаємо, уранці 17 лютого в Криму російські силовики обшукали будинки в Сімферополі, Бахчисараї та Білогірську. Родичам на місцях проведення слідчих заходів працівники ФСБ заявили, що затриманим інкримінують статтю 205.5 КК Росії (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”). Того ж дня незаконний “Київський районний суд Сімферополя” заарештував до 15 квітня 2021 року шістьох затриманих кримчан.

Нацполіція Автономної Республіки Крим відкрила кримінальні провадження через нічні масові обшуки російських силовиків у будинках кримських мусульман. Провадження порушили за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). Санкції статей передбачають позбавлення волі на строк до п’яти років.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter