Під час реформи в МВС можуть зникнути матеріали справ

Дата: 20 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

У законодавстві не передбачили передачу оперативно-розшукових справ кримінальній поліції.

Атестація працівників правоохоронних органів, яка відбувається зараз, не відповідає вимогам закону, зазначив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.

Процедура і підстави атестації не відповідають статті 57 закону про Національну поліцію. В чому є ризик? В тому, що той, хто не пройде цю атестацію, завтра йде в адміністративний суд, позивається і скасовує ці результати“, – говорить експерт.

Те саме стосується і процедури призначення керівників територіальних підрозділів – кожен, хто брав участь у цьому конкурсі, матиме можливість оскаржити результати у суді.

Експерт радить внести відповідні зміни до законодавства, інакше за кілька місяців виникнуть проблеми.

Також Банчук звернув увагу, що, згідно з законопроектом № 3225, який вже передано на підпис президенту, передбачено закриття оперативно-розшукових справ. За його словами, у тексті документу не прописано, що справи після закриття будуть автоматично поновлені кримінальною поліцією, як це стверджують у міністерстві.

І тут в усіх в експертному середовищі є питання: чи це просто недогляд юридичного департаменту МВС, чи це певна свідома диверсія з боку представників кримінальної міліції, які не впевнені, чи будуть вони працювати у кримінальній поліції?“, – говорить експерт.

Банчука непокоїть, що таким чином можуть знищити всю оперативну базу, дані про інформаторів і так далі. Він закликає у майбутньому при розробці змін ретельніше прописувати нюанси у законодавстві.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter