Під СБУ мітингували проти видворення з України білоруських активістів

Дата: 09 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Кілька десятків людей вийшли на мітинг під стінами Служби безпеки України проти повернення в Білорусь активістів, яким там загрожує переслідування.

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

Акція під стінами СБУ проти видворення білоруських активістів (Фото: Анастасія Москвичова)

Йдеться про Олексія Боленкова, який живе і працює в Україні з часів Майдану та, зокрема, бере тут участь в акціях протесту проти поліцейського свавілля, та Артура Кондратовича, який виступав у Білорусі проти “податку для дармоїдів“, а тепер подав клопотання про отримання в Україні політичного притулку. 

Олексій Боленков (ліворуч) та Артур Кондратович
 Учасники акції скандували “КДБ катує, СБУ депортує” та “Аваков чорт”.
 
Як зазначив присутній на акції правозахисник, координатор проєкту “Без кордонів” Максим Буткевич, за останні п’ять років Україна вислала понад десяток людей до Росії, Білорусі, Узбекистану та інших країн, де їм загрожувало переслідування і тортури.
 
Водночас справа Боленкова, за словами правозахисника, є особливою, оскільки його не встигли фізично вивезти на кордон і він зміг подати скаргу на дії силовиків до суду (незабаром повинен початись її розгляд в апеляційному суді).

Поблизу акції на захист білоруських активістів зібрався контрмітинг ультраправих, де звучали гасла “Терористи, геть з України”.

Обидва мітинги відбувались мирно, із будівлі спецслужби до протестувальників ніхто не вийшов. 

Як відомо, СБУ намагається вислати Олексія Боленкова за межі України з 21 квітня цього року, коли співробітники прийшли до нього додому і хотіли одразу ж вивезти його на кордон, але активіст подав скаргу до суду на це рішення спецслужби. Пізніше стало відомо, що те саме хотіли зробити з Артуром Кондратовичем, але силовики не змогли його видворити через те, що активіст перебуває в процесі отримання притулку.

Як з’ясувалося згодом в процесі розгляду скарги Боленкова в Шевченківському районному суді Києва, СБУ вважає його особою, яка загрожує суверенітету та територіальній цілісності України, на підставі, зокрема, постів анонімного телеграм-каналу ультраправих “Вольєр”, який неодноразово критикували правозахисні організації через профайлінг активістів та заклики до насильства.

За даними, на які посилається СБУ, Боленков є анархістом та в Україні нібито був причетний до нападів на діячів правого крила та ветеранів (один з них, Дмитро Вербич, ім’я якого згадувалося в цьому контексті, у відповідь записав відеозвернення, де заявив про непричетність саме цієї людини до нападу на нього), а також брав участь в акціях біля посольств Білорусі й Туреччини, на яких, як зазначив представник СБУ на засіданні 16 червня, був ризик застосування насильства з боку протестувальників. Водночас даних про те, що демонстранти справді застосовували насильство, відомство не наводить.

Окрім того, СБУ посилається на дані Інтерполу, за якими Боленкова розшукує Білорусь нібито у зв’язку з імовірною причетністю до підпалу будівлі податкової інспекції в Гомелі у 2017 році. Водночас адвокати активіста Яна Мороз та Євген Чекарьов стверджують, що цю справу білоруські силовики закрили. Також вони наводили інформацію, отриману від Офісу генпрокурора, за якою їхній підопічний не є підозрюваним у жодному кримінальному провадженні в Україні.

18 червня суддя Дмитро Мальцев пішов у нарадчу кімнату, але потім повернувся, постановивши продовжити розгляд. Відтак 22 червня Шевченківський районний суд Києва відмовив у задоволенні скарги  Боленкова. Суддя зауважив, що суд “не встановив даних щодо наявності загрози безпеці, свободі, здоров’ю чи життю позивача”, оскільки позивач не надав доказів цьому. Не взяв суддя до уваги й “повідомлення про припинення кримінального провадження щодо Боленкова в Білорусі”. За словами Мальцева, невідоме офіційне походження документа, а також немає офіційного перекладу з російської мови. 

Адвокати активіста подали скаргу до апеляційної інстанції. Невдовзі повинен початись розгляд цієї справи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter