Суд не скасував рішення СБУ про примусове повернення до Білорусі анархіста Боленкова

Дата: 22 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд Києва відмовив у задоволенні скарги білоруського анархіста Олексія Боленкова, який позивався до СБУ щодо скасування рішення органу про його примусове повернення до Білорусі.  

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA. 

Судове засідання в справі за позовом Олексія Боленкова від 22 червня

22 червня суддя Дмитро Мальцев закрив підготовче провадження та одразу перейшов до слухання справи по суті. 

Білоруський активіст Олексій Боленков тривалий час постійно проживає на території України, має посвідку на проживання, перебуває в шлюбі з громадянкою України, а також брав участь у Революції гідності.  

У рішенні СБУ від квітня цього року про примусове видворення активіста з України йдеться, що він “несе загрозу національній безпеці та суверенітету України, а також порушує законодавство про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”.     

Зокрема, СБУ закидає активісту те, що він є прихильником анархістської ідеології та належить до угруповань “Революційна дія” та “La Revolte” (є одним з його засновників), які “підбурюють до повалення державної влади насильницьким шляхом”. Боленков водночас зазначав, що брав участь в акціях “Революційної дії”, однак припинив співпрацю з ними після нападу на ветерана АТО Дмитра Вербича 2018 року, дотичність Боленкова до якого заперечив сам Вербич.  

СБУ також звинувачує Боленкова в тому, що він організовував в Україні акції (на кшталт акцій проти поліцейського свавілля та під посольством Білорусі), під час яких “критикував українських правоохоронців”, а також “відкрито пропагував силовий метод зміни влади в Білорусі”. 

Така діяльність активіста, за висновком СБУ, створює передумови для загострення суспільно-політичної ситуації в Україні та відносин між Україною й Білоруссю.

Тож рішення про примусове повернення “ухвалено органом у межах контррозвідувальної діяльності з метою недопущення правопорушень”. 

Адвокатка з боку відповідача також зазначила на засіданні, що Боленкова нібито переслідують білоруські правоохоронні органи. У цьому СБУ посилається на дані Інтерполу, за якими активіста розшукує Білорусь у зв’язку з імовірною причетністю до підпалу будівлі податкової інспекції в Гомелі 2017 року.

Водночас захисники Боленкова Яна Мороз та Євген Чекарьов стверджують, що цю справу білоруські силовики закрили. Також вони наводили інформацію, отриману від Офісу генпрокурора, за якою їхній підопічний не є підозрюваним у жодному кримінальному провадженні в Україні. 

Адвокати позивача наголошують, що він не вчиняв жодних дій, які спрямовані проти національної безпеки України, а також стверджують, що СБУ не надало відповідних доказів, які б свідчили про протиправність діяльності Боленкова. Зокрема, такими доказами вони не вважають участь активіста в мирних акціях протесту. 

Представники позивача також наголосили, що його життю в Білорусі загрожує небезпека з огляду на чинну політичну ситуацію в країні та те, що вже в Україні Боленков допомагав білоруським біженцям.

Після майже двох годин перебування в нарадчій кімнаті суддя Мальцев оголосив рішення суду –  відмовити в задоволенні позову Боленкова щодо визнання рішення СБУ протиправним та його скасуванні. Рішення набирає сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, який складає десять днів і В разі її подання судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.  

Суддя також зауважив, що суд “не встановив даних щодо наявності загрози безпеці, свободі, здоров’ю чи життю позивача”, оскільки позивач не надав доказів цьому. Не взяв суддя до уваги й “повідомлення про припинення кримінального провадження щодо Боленкова в Білорусі”. За словами Мальцева, невідоме офіційне походження документа, а також немає офіційного перекладу з російської мови.  

Адвокати Боленкова в коментарі ZMINA зазначили, що готуватимуть апеляційну скаргу на рішення суду, оскільки в ньому не врахована позиція позивача. 

Певний час протягом засідання під стінами суду представники праворадикальних угруповань скандували “Боленков – фашист, геть з України”. Крім того, під час перебування судді в нарадчій кімнаті до зали суду зайшов очільник праворадикального угруповання “Національний спротив” та адміністратор телеграм-каналу “Вольєр”, де закликають до насильства проти лівих активістів, Олексій Свинаренко – він поводився агресивно та намагався спровокувати Боленкова. Свинаренка зрештою вивела судова поліція. 

Як виявилося на одному з попередніх засідань, СБУ зробила висновок про “екстремістський характер діяльності Боленкова” на основі, зокрема, дописів зазначеного вище телеграм-каналу. Раніше правозахисники звертали увагу правоохоронців на його протиправну діяльність, однак реакції не було. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter