Під Кабміном вимагають відставки Шкарлета

Дата: 04 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

У Києві під будівлею Кабінету Міністрів проходить акція “Міністр тимчасовий, Могилянка — вічна!”, учасники якої серед іншого вимагають відставки міністра освіти та науки Сергія Шкарлета. 

У відповідь на акцію очільник уряду Денис Шмигаль пообіцяв студентам розглянути цю вимогу. 

Про це повідомляють “Громадське” та “Інтерфакс-Україна”

Причиною акції стала відмова МОН визнавати результати виборів президента Києво-Могилянської академії нібито через порушення. Їх із результатом 52,8% голосів виграв колишній міністр освіти та голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Квіт. Спочатку міністерство оголосило про новий конкурс, однак невдовзі це рішення скасували. 

Мітингарі під будівлею уряду вимагають підписати контракт з Квітом, надати більшу автономію українським університетам, а також звільнити міністра освіти Сергія Шкарлета. Люди тримають у руках плакати з написами “#SaveMohylyanka”, “Навіщо мені система, яка працює проти мене”, “КМАрафон з відставки Шкарлета”, “МОН, згадай закон”, “Освітою не торгують”, “Скасуй міністра, а не вибори” та “Свободу вибору”.

Це питання університету та університетської спільноти, як розвивати й кого обирати. І ніхто не зможе скасувати вибір спільноти, тобто наших студентів. Університетська автономія — дуже важлива справа”, – цитують журналісти Квіта, який прийшов на акцію. 

Після проведення акції прем’єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв студентам розглянути їх вимогу щодо звільнення Шкарлета. 

“Вимоги студентів та викладачів НаУКМА будуть подані у встановленому законодавством порядку. Відповідні органи вивчать факти, і з огляду на результати перевірки будуть ухвалені рішення”,сказав він. 

Міністра освіти та науки Шкарлета призначили на посаду в грудні 2020 року, однак голосування супроводжувалось обуренням низки парламентарів, зокрема через факти плагіату в його наукових працях. Також із 226 депутатів, які проголосували за призначення, частина не була присутня у Верховній Раді того дня. Регламентний комітет Ради спочатку мав перевірити ситуацію, але потім відмовився розглядати це питання. 

Згодом Офіс генпрокурора розпочав досудове розслідування за фактом можливого кнопкодавства. Водночас записи з відеокамер, які б могли підтвердити порушення, за словами лідера фракції “Голос” Ярослава Железняка, зникли. Нардеп стверджував, що розпоряджатися ними мало Управління державної охорони, однак там це спростовували та запевнили, що розпорядником записів мав бути Апарат Верховної Ради.

Окрім цього, етичний комітет Національного агентства з питань забезпечення якості освіти виявив плагіат у  роботах Шкарлета. До цього плагіат виявила активістка Світлана Благодєтєлєва-Вовк, яка після розголосу почала отримувати погрози, а згодом зіткнулась із переслідуванням. Невідомий залишав у дверях квартири жінки записки непристойного змісту та надсилав на пошту її світлини в різних місцях перебування.

Торік Шкарлет повідомив, що суд визнав дії викривачів його плагіату незаконними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter