Під час зустрічі з Москальковою обговорювали питання репатріації важкопоранених бійців та цивільних полонених, а не “великого обміну” – Лубінець

Дата: 28 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Під час зустрічі в Анкарі, яка відбулася на початку січня, Уповноважений ВР України з прав людини Дмитро Лубінець та російська Омбудсман Тетяна Москалькова обговорили репатріацію важкопоранених військових та повернення цивільних українців, зокрема дітей. Під час зустрічі не йшлося про “великий обмін” полоненими.

Про це розповів уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Насправді, за результатами нашої зустрічі (із Тетяною Москальковою – ред.) не було оприлюднено інформації, що готується великий обмін. Єдиний аспект, який ми з нею обговорювали в розрізі військовополонених – це питання можливого повернення важкопоранених військовослужбовців, військовополонених з обох боків. Ця процедура називається репатріація. Вона чітко прописана в Женевській конвенції. Стаття 110“, – зазначив посадовець.  

Він пояснив, що репатріація – це не обмін. Мова йде про повернення саме поранених, важкопоранених військовополонених без жодних умов, без прив’язки до кількості. За його даними, на території РФ перебуває 800 важкопоранених військовослужбовців Збройних сил України. За даними російської сторони, на території України перебуває 200 важкопоранених військовополонених російської армії.

Лубінець зазначив, що обговорював із Москальковою, в першу чергу, розв’язання гуманітарних проблем цивільних громадян України: це питання дітей, це питання документів, це питання цивільних заручників, яких росіяни масово затримують на окупованих територіях.

За словами українського Омбудсмана, не відоме місце перебування більш як 20 тисяч цивільних осіб, яких затримали окупанти.

Перший список громадян України, які перебувають у полоні фактично, я передав Москальковій – близько 2 000 громадян України. Цей список складають літні люди, старші семидесяти і 65 плюс, так би мовити, які, за нашими даними, важко хворіють: або лежачі, або відсутність кінцівок, або дуже важкий медичний стан. Отже, цей перший список я передав Москальковій. Це лише цивільні особи. Ідеться про військовополонених ЗСУ. Я надав список. Перший список – це 300 осіб, які юридично у нас вважаються зниклими безвісти. Фактично ми припускали, що вони загинули“, – поінформував Лубінець.

Москалькова надала інформацію, що з-поміж цих 300 перших – 23 живі і перебувають в полоні. Дехто з них поранений. На цей час це офіційна відповідь від російської Омбудсмана.

Лубінець також повідомив, що за даними онлайн-платформи “Діти війни”, 14 350 росіяни вивезли до РФ. Він закликав громадян звертатися до уповноваженого Верховної Ради, якщо відомо про факти депортації дітей до Росії. 

Нагадаємо, 11 січня Дмитро Лубінець та Тетяна Москалькова зустрілися в Туреччині в межах міжнародної конференції “Майбутнє прав людини у 21-му столітті”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter