Під час війни росіян проти українців німецька держкомпанія торгуватиме скрапленим газом з РФ – Bloomberg

Дата: 23 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Націоналізована Німеччиною Securing Energy for Europe GmbH (SEFE) – колишній підрозділ російського газового гіганта ПАТ “Газпром” — планує завантажувати скраплений природний газ (СПГ), вироблений на Ямальському заводі в Сибіру, на початку наступного місяця. 

Про це інформує Економічна правда з посиланням на Bloomberg.

Німеччина націоналізувала компанію, відому як SEFE, минулого року в розпал енергетичної кризи в Європі.

Агентство зазначає, що хоча вантаж прямує до Індії, німецька державна компанія, яка має угоди з Росією, викликає деяку тривогу. Критики кажуть, що це суперечить обіцянці Німеччини уникати роботи з російським СПГ через війну Росії проти України.

“Це суперечить практично всьому, що німецький уряд говорив на цю тему в минулому. Економічні проблеми з Росією, очевидно, не так легко вирішити, як хочуть нас повірити політики”, – сказав Крістіан Лейє, член парламенту від опозиційної групи “Ліва партія”.

Міністерство економіки Німеччини на прохання Bloomberg про коментар заявивило, що вивчає це питання.

Агентство наголошує, що це постачання підкреслює складність і глобальний характер торгівлі СПГ, на яку ЄС все більше покладається після того, як Росія серйозно обмежила постачання трубопровідного газу в регіон минулого року. 

Деякі країни ЄС, але не Німеччина, фактично збільшили імпорт СПГ з Росії, оскільки регіон оновлює свою енергетичну інфраструктуру.

Німеччина виступає проти, хоча і не забороняє, закупівлі СПГ з Росії. У січні Берлін поінформував компанії, “що вживатиме відповідних заходів для виключення закупівель російського СПГ, якщо це можливо”.

Згідно з даними порту, судно SEFE по річці Амур забере російський вантаж шляхом перевалки в Бельгії 1 жовтня і доставить його в Індію пізніше цього місяця.

“Німецькі порти не беруть участі в цьому процесі, а також європейські чи німецькі газові мережі. Тому ці обсяги постачань не досягають німецького ринку, промисловості чи споживачів у Німеччині”, – прокоментував представник компанії.

Торгова фірма має довгостроковий контракт на купівлю обсягів Ямал СПГ, який успадкував від минулого “Газпрому”. Він також має окремі довгострокові зобов’язання щодо постачання індійської компанії GAIL Ltd.

SEFE, колись відома як Gazprom Germania, зіткнулася з фінансовими проблемами через зв’язки з російським газовим гігантом у перші місяці війни минулого року, що спонукало уряд у Берліні втрутитися, щоб зупинити крах фірми. Його бізнес в основному ведеться трейдерами з Лондона та Сінгапуру.

Після поглинання фірми Німеччиною Москва наклала на компанію власні санкції, припинивши її доступ до російського СПГ. У червні Росія пом’якшила заборону на поставки СПГ екс-підрозділу “Газпрому”.

Нагадуємо, Європейська комісія, коментуючи дані про зростання закупівель скрапленого природного газу (СПГ) із Росії державами-членами, повторила заклик до них припинити цю практику.

ЄС цьогоріч має намір імпортувати рекордні обсяги скрапленого природного газу з Росії, попри те, що блок прагне відмовитися від російського викопного палива до 2027 року.

Як відомо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населення, воєнними злочинами та злочинами проти людяності.

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

11 вересня 2023 року прессекретар російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія не готова закінчувати війну проти України шляхом переговорів.

Із 24 лютого 2022 до 27 серпня 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 26 717 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в країні: 9 511 загиблих і 17 206 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Голова Кримської правозахисної групи та документаторка воєнних злочинів Коаліції “Україна. П’ята ранку” показує на зруйнований міст в Ірпені на Київщині, липень 2023 року

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Сім’ї внутрішньо переміщених осіб зі сходу країни тікають від конфлікту до Львова, 10 березня 2022 року

Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі з районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter