Під час сутичок на алеї Героїв Небесної сотні постраждав фотокореспондент “Апострофа” Роман Пєтушков

Дата: 18 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Під час сутичок між поліцією та учасниками акції протесту на алеї Героїв Небесної сотні в Києві 17 серпня постраждав фотокореспондент “Апострофа” Роман Пєтушков.

Про це повідомляється на сайті видання.

Роман Пєтушков – крайній праворуч. Джерело: apostrophe.ua

Як розповів сам потерпілий, він фотографував демонтаж представниками праворадикальної організації “Національний корпус” декорації – “радянської” інсталяції, встановленої для знімання відеороликів до 30-ї річниці незалежності України.

Коли з боку поліції прозвучала команда “Затримувати всіх”, медійник опинився між парканом і правоохоронцями. Чоловік намагався піти якомога далі з місця ймовірних затримань, проте це йому не вдалося.

Один із силовиків схопив і почав тягнути фотокора – той отримав удари по спині, нирках і ногах. Під час цього Пєтушков кричав, що він представник ЗМІ.

Джерело: apostrophe.ua

“Спереду мене намагалася схопити людина без розпізнавальних знаків, яка віддавала команди поліцейським. Після третього крику про те, що я “преса”, мене відпустили”, – розповів фотокореспондент.

За словами потерпілого, його самопочуття задовільне. Проте застосування сили з боку поліції було неадекватним, вважає він.

“Ніхто не представлявся, не оголошував про затримання, застосовували грубе фізичне насильство до затриманих, зокрема били лежачих”, – розповів Пєтушков.

Як повідомляли ЗМІ, у столиці на алеї Героїв Небесної сотні на території меморіалу загиблим учасникам Революції гідності вирішили встановити декорації для святкової постановки до Дня Незалежності. Зокрема, монтувальники встановили радянські автомати з водою, холодильник з морозивом та імпровізовані стіни типової радянської квартири.

Елементи “радянської” інсталяції. Джерело: slovoidilo.ua

Речник Офісу президента Сергій Никифоров уточнив, що інсталяція призначалася для знімання відеороликів, які показували періоди, пройдені Україною до набуття незалежності. Тобто вона була тимчасовою. 

Водночас міський голова Києва Віталій Кличко зазначив, що столична влада жодних дозволів на перформанси не видавала, а встановлення інсталяції погоджували з Музеєм Революції гідності.

“Організацією відзначення Дня Незалежності, зокрема концепцією та декораціями для святкових заходів, опікується Офіс президента”, – заявив міський голова.

У музеї уточнили, що отримали усне повідомлення про необхідність встановити декорації на алеї до 30-річчя незалежності: інсталяцію, що символізує шлях українців до проголошення незалежності від трипілля та до сьогодення.

Генеральна директорка Директорату з питань інформаційної політики ОП Ірина Побєдоносцева заявила “Громадському”, що встановлення інсталяції – це ініціатива організаторів та режисерів церемонії святкування.

Те, що “радянські” декорації встановили прямо навпроти портретів Небесної сотні, обурило багатьох людей. Зокрема, на місце інсталяції прийшли близько 15 представників “Нацкорпусу”, які спробували демонтувати об’єкти. Вони встигли зламати дві конструкції, потім їх почала затримувати поліція.

Демонтаж “радянської” інсталяції представниками “Нацкорпусу”. Джерело: hromadske.ua

Також правоохоронці заявили про розпочату перевірку наявності дозвільних документів на встановлення конструкції, яку організатори знімання обіцяли прибрати.

Пізніше стало відомо, що поліція затримала вісьмох учасників акції протесту: їх доправили до Печерського райуправління Нацполіції, але після надання пояснень відпустили.

Сутички під час акції протесту. Джерело: lb.ua

Раніше ZMINA повідомляла, що в Києві біля Міністерства внутрішніх справ відбулась акція протесту фоторепортерів, які вимагали ефективного та справедливого розслідування злочинів, скоєних проти журналістів.

Учасники заходу, який проходив під девізом “Безпека – журналістам. Покарання – нападникам”, зокрема, виступили на підтримку фотокореспондента видання “Букви” Олександра Кужельного, якого протягом місяця двічі побили під час ведення професійної діяльності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter