Під час протестів у Казахстані загинули щонайменше 225 людей – Генпрокуратура

Дата: 15 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Під час масових протестів, що відбувалися на початку січня 2022 року у Казахстані, загинули щонайменше 225 людей, з них 19 – силовики.

Про це повідомило місцеве видання Tengri News із посиланням на начальника служби кримінального переслідування Генпрокуратури Казахстану Серіка Шалабаєва.

“Газові протести” в Казахстані. Джерело: reuters.com

“Під час надзвичайного стану в морги доставили 225 загиблих. Частина з них — це озброєні бандити, які брали участь у терактах. Серед загиблих — 19 поліцейських та військових. На жаль, жертвами актів тероризму стали й мирні громадяни”, – сказав Шалабаєв.

Він також додав, що дані попередні й можуть змінюватися.

Водночас у МОЗ уточнили, що 175 поранених померли в лікарнях, ще 67 людей перебувають у реанімації. Загалом за медичною допомогою звернулися 4 578 людей, з них 3 393 – працівники силових структур.

Наразі в ізолятори помістили 672 людей, з яких 446 казахів уже взяли під варту. Водночас 100 людей відпустили.

За словами Шалабаєва, участь у протестах в країні взяли близько 50 тисяч людей.

Нагадаємо, що акції протестів розпочалися в Казахстані з 2 січня, а спричинило їх підвищення цін на паливо. На тлі протестів уряд країни пішов у відставку, а президент Касим-Жомарт Токаєв перебрав на себе посаду очільника ради нацбезпеки, яку мав би довічно очолювати Нурсултан Назарбаєв

Спочатку в питанні палива влада пішла на поступки, але вже 5 січня президент назвав протестувальників “терористами” і покликав на допомогу війська країн ОДКБ. У містах силовики та військові активно застосовували проти людей бойову зброю.

9 січня влада Казахстану заявила, що в усіх регіонах країни “ситуація стабілізувалася і перебуває під контролем”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter