Під час протестів у Казахстані загинули вісім поліцейських і нацгвардійців та один демонстрант – ЗМІ

Дата: 05 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Під час акцій протесту в Казахстані загинули вісім поліцейських та військовослужбовців Нацгвардії, ще 317 отримали поранення; також відомо щонайменше про одного загиблого протестувальника в місті Атирау. 

Про це повідомили на сайті Tengrinews.kz з посиланням на пресслужбу місцевого Міністерства внутрішніх справ.

Казахські силовики. Джерело: reuters.com

За повідомленням речників міністерства, нападам піддалися “ряд об’єктів держуправління, життєзабезпечення, торгівлі, громадського харчування та банківських послуг, протипожежна служба та майно звичайних громадян”.

“Ряд підбурювачів та учасників заворушень, які порушили закони, притягуються до кримінальної та адміністративної відповідальності”, – заявили в міністерстві.

У місті Атирау, за повідомленням телеграм-каналу ORDA.kz, одного з протестувальників вбили, ще один отримав поранення в голову.

Загалом офіційної інформації про ситуацію в Казахстані небагато. Єдині дані надала комендатура Алмати, де повідомили, що під час протестів розбили 120 магазинів та обʼєктів торгівлі, 80 підприємств громадського харчування, близько 100 офісів; побили “понад 500 цивільних осіб, серед яких 130 жінок та старих людей”.  

Акції протестів тривають у Казахстані з 2 січня 2022 року після того, як уряд підвищив ціну на скраплений газ для населення. Ціна на паливо зросла до 120 тенге ($0,27) за літр. За твердженням місцевих жителів, у середині минулого року вони купували його за 55–60 тенге ($0,13).

Протести розпочалися в містах Жанаозен та Актау на заході Казахстану, де на вулиці вийшли сотні місцевих мешканців. Вони провели ніч на міській площі, а 3 січня там зібралися вже понад тисячу людей.

Згодом протестувальників підтримали у різних містах Казахстану, зокрема в Алмати, столиці Казахстану Нур-Султані (раніше – Астана) та Шимкенті. У містах, де проходили протести, силовики масово затримували людей.

Пізніше президент країни Касим-Жомарт Токаєв оголосив про держрегулювання цін на соціальні товари, а також на бензин та дизель. Він запропонував мораторій на підвищення комунальних тарифів для населення на 180 днів.

Попри це протести в країні не припиняються, вони набули політичного сенсу. Протестувальники вимагають відходу країни від політики експрезидента Нурсултана Назарбаєва.

Місцеві ЗМІ публікують фото танків на вулицях, протестувальники палять машини, затримання людей силовиками тривають.

4 січня Токаєв запровадив режим надзвичайного стану в Мангістауській області та в Алмати. В Алмати також запровадили комендантську годину.

5 січня режим НП запровадили у всіх регіонах країни.

Деякий час в країні були відсутні мобільний зв’язок та інтернет, зокрема й кабельний.

На тлі протестів уряд країни пішов у відставку.

У кількох містах країни протестувальники вдалися до штурму місцевих мерій, силовики застосували проти демонстрантів світлошумові гранати та інші засоби стримування. Також до придушення протестів залучили військових. Зокрема, в Алмати силовики стріляли в протестувальників.

Очевидці кажуть, що частина силовиків відмовилася затримувати учасників акцій протесту та навіть перейшла на бік демонстрантів.

Під тиском протестувальників Токаєв перебрав на себе посаду очільника Ради нацбезпеки країни, яку очолював Назарбаєв. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter