Під час окупації Київщини росіяни викрали двох братів, одного з яких понад пів року тримають, ймовірно, у Росії

Дата: 27 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Під час тимчасової окупації Київщини російські військові викрали двох цивільних – братів Олександра та Владислава Ягодинських. Досі про долю першого рідні нічого не знають. 

Історію чоловіків записали правозахисники з Центру громадянських свобод та журналісти “Слідство.Інфо”.

Фото: ЦГС

30-річний Олександр та Владислав, який на момент викрадення був неповнолітнім, зникли близько 14-ї години 26 березня.

Того дня їх затримали російські військові на блокпосту в селі Хочева Вишгородського району. Обидва поверталися до села Оране на велосипедах автодорогою Київ – Страхолісся. Брати їздили до сестри в сусіднє село. 

“Окупанти забрали в братів паспорти, наказали закотити одяг, щоб перевірити татуювання на руках і ногах. Татуювань російські військові не виявили, натомість почали обговорювати гіпотетичну причетність братів до диверсантів. Пізніше до блокпоста приїхав БТР із двома військовими РФ з літерою V на капоті, після чого ті, погрожуючи хлопцям зброєю, заштовхали братів до БТРа, який вирушив до Чорнобиля”, – розповідають правозахисники. 

Проїхавши річку Уж, росіяни одягнули братам на голову чорні сміттєві пакети, зв’язали руки за спиною та побили. Ягодинських вивезли в невідомому напрямку та передали невідомим у чорній тактичній формі з написом “Русская милиция”. 

Невдовзі в приміщенні, куди привели братів, вони побачили осіб у камуфляжній формі зеленого кольору із шевронами прикордонної служби Республіки Білорусь. Спілкуючись із ними, Владислав дізнався, що разом з братом його вивезли на білоруську заставу прикордонної служби в Наровлі. 

 

Додому Владислав зміг повернутися лише 22 квітня. До цього його тримали чотири дні в гуртожитку в Мозирі та на деякий час влаштували в дитячий будинок. 

“Звідти він, зрештою, за сприяння представників Червоного Хреста та завдяки допомозі волонтерів зміг потрапити додому”, – кажуть правозахисники. 

Повідомлення, яке отримала мати Владислава від директорки білоруського дитячого будинку, де його утримували

Водночас доля старшого брата Олександра досі залишається невідомою.

Рідні змогли встановити лише, що він, найімовірніше, перебуває на території Росії, в одному з виправних закладів у Брянську. Мати Олександра, Лариса Ягодинська, говорить, що з нею на зв’язок виходили невідомі люди, які стверджували, що її син перебуває в СІЗО №5 Таганрога, на Півдні Росії.

Лариса Ягодинська

Також три тижні тому вона змогла отримати листа, в якому почерком її сина російською мовою написано: “Жив-здоров, все хорошо”.

Нагадаємо, що нині полоненими вважають понад 1,5 тисячі цивільних українців. 

Серед утримуваних у такий спосіб вчителька математики із села Старий Биків на Чернігівщині Вікторія Андруша та мешканець Чернігова Ігор Михальчук.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter