Pfizer підтвердили ефективність своєї вакцини від нових штамів коронавіруcу

Дата: 10 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Представники компанії Pfizer, що розробила вакцину від COVID-19 спільно з німецькою BioNTech, повідомили про її ефективність і проти нового штаму коронавірусу, який було виявлено у Великій Британії та Південній Африці. 

Про це повідомляє Reuters.

Дослідження, проведені на нових штамах з Великої Британії та Південної Африки в американській лабораторії, показали, що вакцина може нейтралізувати їх. Аналізи були зроблені представниками Pfizer та медиками-науковцями з університету Техасу. На цей час йдеться про попередні висновки, до них ще немає коментарів інших експертів. 

Нове дослідження провели за допомогою крові людей, яким вже зробили щеплення.

За словами одного з провідних вчених Pfizer у галузі вірусних вакцин Філа Дормітцера, препарат виявився ефективним проти конкретної мутації N501Y, а також 15 інших мутацій, проти яких компанія раніше провела тести.

“Ми протестували 16 різних мутацій, і жодна з них не вплинула на дієвість вакцини. Це дуже обнадійливе викриття, що принаймні ця мутація, одна з тих, що найбільше стривожили усіх, схоже, не є проблемою для вакцини, — зазначив Дормітцер.

Вакцину поки не тестували на ще одному варіанті південноафриканської мутації, E484K.

Дормітцер зазначив також, що якщо вірус мутує настільки, що вакцину потрібно буде змінювати, це буде нескладно зробити.

Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров’я надала дозвіл на екстрене застосування вакцини проти COVID-19 розробки компаній Pfizer і BioNTech. Цей препарат першим отримав від ВООЗ дозвіл на екстрене використання.

За прогнозами правозахисників, якщо уряди заможних держав та фармацевтична промисловість терміново не вплинуть на ситуацію з вакцинацією в бідних країнах, то майже 70 з них зможуть щепити від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. До переліку цих країн входить і Україна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter