Петиція щодо розпуску ОАСК: Зеленський порадиться з ВРП, яка захищала суд

Дата: 29 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський доручив розпочати консультації з Вищою радою правосуддя, щоб напрацювати прозору та коректну процедуру, яка дозволить розв’язати питання Окружного адміністративного суду міста Києва. 

Про це повідомили в Офісі президента.

Так Зеленський відповів на петицію з вимогою ліквідувати ОАСК, яка напередодні набрала 25 тис. підписів на сайті глави держави. В Офісі президента наголосили, що порядок утворення та ліквідації судів чітко врегульовано на законодавчому рівні і Стаття 125 Конституції: "Судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом. Суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проєкт якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя. Верховний Суд є найвищим судом у системі судоустрою України. Відповідно до закону можуть діяти вищі спеціалізовані суди. Для захисту прав, свобод та інтересів особи у сфері публічно-правових відносин діють адміністративні суди. Створення надзвичайних та особливих судів не допускається"., а тому перед поданням відповідного законопроєкту до парламенту Зеленський має провести консультації з ВРП. 

На думку Зеленського, розв’язання питання ОАСК допоможе “зняти певну напругу в суспільстві”.

Нагадаємо, що в липні Вища рада правосуддя засудила заяви правоохоронців з НАБУ про факти виявленої корупції в Окружному адміністративному суді. Члени ради вважають, що, виклавши відео, на якому, ймовірно, голова суду Павло Вовк із колегами обговорює захоплення влади, правоохоронці впливають на незалежність судової влади та підривають авторитет правосуддя. 

Судді ОАСК відомі тим, що відсторонили від обов’язків в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, заборонивши їй вчиняти будь-які дії як очільниці відомства. У результаті під загрозою опинилося відправлення великої партії життєво необхідних ліків до регіонів. Також суд розглядав позови звільнених унаслідок проведення атестації співробітників поліції Києва та Центрального апарату, зокрема одіозних департаментів протидії наркозлочинності та захисту економіки. За словами судді Вовка, його колеги поновили тоді 90% звільнених.

Останні соціологічні дослідження показують, що в Україні судам не довіряють майже 80% громадян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter