Петиція про створення жіночих та чоловічих вагонів набрала необхідні 25 тисяч голосів

Дата: 05 Червня 2023
A+ A- Підписатися

За три тижні петиція про створення окремих жіночих та чоловічих вагонів у потягах Укрзалізниці, що їдуть понад шість годин, набрала необхідну для розгляду кількість голосів – понад 25 тисяч. 

Відповідна інформація міститься на сайті Кабінету Міністрів України.

Фото: Associated Press

Так, 15 травня авторка петиції Ольга Ожогіна оприлюднила звернення, у якому просила запровадити окремі вагони для жінок та чоловіків для створення безпечних та психологічно комфортних умов для перевезень.

За її словами, на довгих маршрутах, коли є необхідність сну в купейних чи плацкартних вагонах, пасажири можуть відчувати дискомфорт через пасажирів протилежної статі. Причиною цього є непоодинокі випадки неприйнятної поведінки, такі як нав’язлива поведінка, умисні дотики до інших пасажирів або навіть спроби зґвалтування. 

“Як жінки, так і чоловіки можуть відчувати потребу змінити одяг, що зробити в присутності представника іншої статі неможливо. Виділення принаймні одного окремого вагона для жінок та одного вагона для чоловіків зможе зробити поїздки безпечнішими та запобігти негативному досвіду пасажирів. У зв’язку з цим просимо зробити це можливим”, – зазначила вона.

Як відомо, створенню петиції передувало обговорення цього питання у твіттері, яке почалося 9 травня з допису користувачки. Вона розповіла, що мала їхати в купе разом із трьома чоловіками, однак хвилювалася через свою безпеку й тому перейшла до іншого купе. Тоді дівчина закликала Укрзалізницю зробити окремі купе для жінок.

Багато користувачок соцмережі підтримали дівчину й поділилися своїми страхами щодо подорожей в одному купе з чоловіками. Водночас дехто з жінок розповів про власний досвід домагань у потягах.

Згодом в Укрзалізниці повідомили, що вони активно працюють над питанням посилення безпекових заходів у пасажирських потягах, зокрема розглядають можливість запровадження жіночих купе.

Так, до жіночих купе, які запрацюють на маршрутах далекого сполучення, допускатимуть жінок, трансгендерних жінок, а також матерів з дітьми до шести років будь-якої статі. 

Квиток можна буде придбати через застосунок Укрзалізниці. Ця функція буде передбачена в одному з наступних оновлень, однак точна дата поки невідома. Доплачувати за жіноче купе не потрібно.

Нагадаємо, що наприкінці липня 2020 року в нічному потягу Маріуполь – Київ 45-річний чоловік намагався зґвалтувати та жорстоко побив жінку, яка їхала в купе із сином. За словами потерпілої, близько третьої ночі вона прокинулася від ударів по голові в купе. Відкривши очі, жінка побачила невідомого чоловіка в трусах, який одразу схопив її за горло та почав погрожувати.

Чоловіка затримали та відправили під варту. Підозрюваний помер, не дочекавшись суду.

Після цього в Україні з’явилися пропозиції запровадити для підвищення безпеки пасажирок окремі жіночі купе. 

Читайте також: Гендерне насильство у потягах: що вже робить “Укрзалізниця” і як зробити це ефективнішим 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter