Петиція про посмертне надання звання Героя України Ірині Цибух набрала 25 тисяч підписів

Дата: 02 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Петиція із закликом посмертно надати звання Героя України парамедикині добровольчого батальйону “Госпітальєри” Ірині Цибух набрала необхідні 25 тисяч підписів.

Відповідна інформація міститься на сайті президента України.

Фото: hromadske

До кінця збору підписів залишилося ще три дні, після чого петицію розгляне глава держави Володимир Зеленський.

Петицію зареєстрували 4 червня. Її ініціатор, Сергій Труба, наголосив, що Ірина, ризикуючи власним життям, врятувала багатьох військовослужбовців під час евакуації.

Ірина Цибух, яка мала позивний Чека, загинула 29 травня під час ротації на Харківському напрямку. Вона служила як парамедикиня в добровольчому медичному батальйоні “Госпітальєри”, була журналісткою “Суспільного” та вела активну громадську діяльність.

Із 2015 року Ірина їздила на Донеччину та Луганщину як військова парамедикиня, а в лютому 2022 року приєдналася до добровольчого батальйону, де стала старшою екіпажу.

У 2023 році Цибух визнали лауреаткою премії “УП 100. Сила жінок” і того ж року вона отримала орден “За заслуги” від президента України Володимира Зеленського.

Нагадаємо, що в соціальних мережах часто з’являються прохання від родичів загиблих військових підтримати петиції з проханням надати звання Героя України їхнім близьким: чоловікам, братам або іншим родичам. Офіс президента повідомив виданню hromadske, що станом на середину лютого 2024 року на сайті електронних петицій було зареєстровано 6313 таких запитів. З них необхідні 25 тисяч голосів зібрали 1620 петицій – це більше, ніж загальна кількість осіб, удостоєних цього звання за всю історію незалежної України.

З цього числа розглянули 142 петиції, і лише 16 військових отримали звання Героя України після розгляду. Отже, більшість петицій або не набирає необхідної кількості голосів, або не отримує позитивного рішення після розгляду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter