Переворот у М’янмі: журналісти знайшли підтвердження масових убивств, скоєних військовими

Дата: 20 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У липні поточного року в М’янмі, де військові захопили владу, солдати збройних сил країни вчинили серію масових убивств цивільних. Журналістам вдалося дізнатися про щонайменше 40 убитих чоловіків. 

Про це повідомляє BBC.

Людина переступає через постери із зображенням головнокомандувача збройних сил М’янми генерала Мін Аун Хлайна. Фото: ЕРА

Убивства трапилися в Центральній М’янмі, де в той час посилилися бої між військовими та членами Народних сил оборони. Так, 11 свідків з поселення Кані розповіли журналістам, що солдати, деяким з яких не було 18 років, оточили людей, а потім відокремили жінок з дітьми від чоловіків та розстріляли останніх. 

Відеозаписи вбивств, які збирає британська неурядова організація Myanmar Witness, та слова постраждалих родичів жертв свідчать, що більшість убитих катували перед смертю. 

Наймасовіше вбивство, зафіксоване журналістами, сталось у селі Інь. Там щонайменше 14 чоловіків зв’язали, били та катували до смерті, а потім кинули тіла в яр. 

“Ми не могли дивитися на це, а тому опустили голови та плакали. Ми благали їх не робити цього. Їм було байдуже. Вони питали жінок: “Чи є серед них ваші чоловіки? Якщо є, проведіть останні обряди”, – пригадує жінка, яка втратила брата, племінника та зятя. 

Відеозаписи вбивств як докази збирає британська неурядова організація Myanmar Witness. Фото: BBC

У сусідньому селі Зі Бін Двін влітку знайшли 12 понівечених тіл у неглибоких братських могилах, а тіло одного літнього чоловіка виявили прив’язаним до сливового дерева неподалік. Рідні впізнали в загиблому свого 60-річного родича, який не захотів тікати після приходу військових, бо вважав, що його захистить вік. 

Заступник міністра інформації М’янми, генерал За Мін Тун, з яким поспілкувалися журналісти, не заперечував можливості скоєння масових убивств військовими.

“Коли вони ставляться до нас як до ворогів, ми маємо право захищатися”, – сказав він.

Рідні загиблих, з якими спілкувалися журналісти, переконують, що вбиті ніколи не чинили опору військовим. 

Нагадаємо, що військові захопили владу в М’янмі на початку поточного року. Жертвами перевороту стали щонайменше пів тисячі осіб. 38 людей, серед яких було два підлітки, вбили 4 березня, а одним з найкривавіших днів протестів називали 27 березня – День збройних сил, коли військові вбили 91 людину, зокрема дітей.

У квітні ООН заявляла, що М’янма зіткнулася з можливістю великої громадянської війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter