“Переступаєш поріг, і твої права стають другорядними”: Марків розповів про італійську в’язницю

Дата: 04 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Нацгвардієць Віталій Марків, якого напередодні італійський суд виправдав  у справі щодо вбивства журналіста на Донбасі, три з половиною роки перебував в одній із найбільших в’язниць Ломбардії, де разом з ним сиділи засуджені за тяжкі злочини. Українця помістили на поверх з обмеженими правами.

Про це він розповів в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

“Якщо говорити про італійське законодавство, то теоретично людина вважається невинуватою до третьої стадії її засудження. Та насправді це не так. Як тільки ти переступаєш поріг в’язниці, то все – твої права, ким ти був, – стає другорядним. І входити в ці рамки для людини дуже важко. Особливо цивільним. Для військового трохи по-іншому: ми звикли до дотримання правил, виконання наказів, дисципліни”, – розповів Марків. 

Нацгвардієць повідомив, що в італійській в’язниці йому забороняли ходити до бібліотеки, а тому він читав тільки ті книги, які надсилали рідні. 

“День у тюрмі залежить від самої людини, того, як ти сам собі його організуєш. Починаєш свій вільний час пристосовувати до тамтешніх умов. Буду відвертим: чого не бракує в тюрмі, так це вільного часу. І альтернатива така: або ти мусиш себе чимось зайняти, або просто дуріти. Я прочитав Василя Шкляра “Чорний ворон”. Шкляр мені сподобався як письменник. Ще я підтримував фізичну форму, щоб відповідати образу військовослужбовця”, – поділився колишній бранець. 

Нагадаємо, що влітку минулого року суд присяжних Павії засудив Марківа до 24 років позбавлення волі за нібито співучасть в убивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі та його перекладача, російського правозахисника Андрія Миронова. У слуханні справи італійський прокурор використовував публікації з пропагандистських російських медіа як докази винуватості. 

3 листопада суд у Мілані виправдав Марківа. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter