Міланський суд виправдав Віталія Марківа, він повертається до України

Дата: 03 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Міланський апеляційний суд ухвалив виправдувальний вирок у справі Віталія Марківа, якого у 2019 році суд італійського міста Павія визнав винним у причетності до вбивства журналіста Андреа Роккеллі й присудив 24 роки в’язниці. 

Про це повідомила на своїй фейсбук-сторінці Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

“Справедливість є, Віталій Марків повертається з нами на Батьківщину”, – написала вона. 

Водночас міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що до України Марків зможе повернутися завтра. 

“Апеляційний суд Мілана повністю виправдав Віталія Марківа. У найближчі годину-півтори ми поїдемо до в’язниці “Опера” і заберемо його звідти. І я сподіваюся, що він завтра буде в Україні”, – розповів Аваков в ефірі програми “Час Голованова” на телеканалі “Україна 24”, повідомляє Інтерфакс. 

Він зазначив, що італійський суд узяв до уваги доводи, зібрані українським слідством.

“Апеляційний суд взяв до уваги всі аргументи, які ми надали, зокрема аргументи, які сформувало українське слідство, і ми офіційними каналами відправили їх сюди. Не дивлячись на весь тиск прокуратури, ці аргументи були почуті”, – наголосив Аваков.

Нагадаємо, 12 липня 2019 року суд в італійському місті Павія засудив Марківа до 24 років ув’язнення.

Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, заарештували 30 червня 2017 року в аеропорту Болоньї. Його звинуватили в причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова внаслідок стрілянини біля Слов’янська 24 травня 2014 року.

Військовий відкидав обвинувачення і заперечував свою причетність. Його адвокат Рафаелле Делла Валле вважає обвинувачення проти Віталія Марківа безпідставними, а слідство упередженим. Україна також заперечує причетність бійця Національної гвардії до смерті італійського репортера.

Сторона обвинувачення – батьки загиблого, журналістські організації Італії – наполягала на версії умисного вбивства фотокореспондента під час війни на Донбасі.

У травні 2020 року в Слов’янську (Донецька область) група експертів провела слідчий експеримент у кримінальному провадженні Нацполіції про обставини загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова. Попередній висновок свідчить про те, що постріли лунали з місця, яке контролювали бойовики.

29 вересня суд у Мілані почав розгляд апеляції на вирок нацгвардійцю Віталію Марківу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter