Переселенцям допомагатимуть у форматі “єдиного вікна” в Будинку вільних людей

Дата: 18 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Отримати допомогу у форматі “єдиного вікна” переселенці тепер зможуть у Будинку вільних людей. Переселенці в одному місці зможуть отримати юридичну, психологічну, соціальну допомогу, допомогу з адаптації в нових умовах, а також задоволення первинних потреб.

Для цього в єдиний простір об’єдналися чотири великі громадські організації та волонтерські ініціативи – “Восток SOS”, “Крим SOS”, “Центр зайнятості вільних людей”, “Новий Донбас”. Вони одні з перших почали надавати допомогу першим переселенцям.

Адреса Будинку вільних людей – Київ, вул. Фрунзе, 13Д (м. Контрактова площа), повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

“Від ідеї об’єднати зусилля волонтерських ініціатив до відкриття такого Будинку минуло півроку. Але тепер ми тут – і продовжуємо нашу роботу далі”, – зауважила Таміла Ташева, співзасновниця і координаторка громадської ініціативи “Крим SOS”.

Ініціаторка “Нового Донбасу” Лариса Артюгіна зазначила, що єдиний простір допоможе створити спільну базу даних як потреб, так і людей, які звертаються по допомогу. Це можливість в одному місці надавати одразу кілька послуг. Процедура проста – на вході людину зустрічатиме адміністратор, який спілкуватиметься з відвідувачем і допоможе заповнити анкету “потреб”. А далі відвідувача направлятимуть до потрібного саме йому спеціаліста.

Оренду Будинку на півроку оплачує уряд США – київська влада, попри всі обіцянки, не знайшла коштів.

Як прокоментувала координаторка БФ “Восток SOS” Олександра Дворецька, вже зараз координатори перебувають в пошуку коштів.

“Я пам’ятаю, як ми починали. Ми саме приїхали з Луганська… І спочатку орендували маленьку кімнатку в офісі друзів. Тепер – у нас просторий Будинок. Я сподіваюсь, органи державної влади подбають про те, щоб нам надати приміщення без оренди… Якщо ж держава не надає допомогу переселенцям, то хоч би допомогла нам надавати цю допомогу”, – зазначила Дворецька.

Сергій Устименко, заступник з питань євроінтеграції Міністерства соціальної політики, прокоментував, що в міністерства немає власних коштів – але вони намагаються використовувати ресурси інших міністерств, які також долучені до вирішення питань внутрішньо переміщених осіб.

“Питання переселенців – одне з пріоритетних для держави, зокрема, створення єдиної бази, надання робочих місць, надання фінансової допомоги… Щодо фінансування Будинку – ми шукатимемо, зокрема, звертатимемося до міжнародних партнерів та організацій”, – наголосив Устименко.

На питання, чи співпрацюватиме Будинок вільних людей із органами влади, Лариса Артюгіна втомлено зітхнула: “Особисто я не хочу мати жодних стосунків із державою. Деякі мої колеги, навпаки, вважають, що слід з органами державної влади будувати діалог… Але ті енергетичні затрати просто не варті “результату”. Нам мер Києва Віталій Кличко двічі публічно обіцяв допомогти знайти приміщення – все марно”. Лариса Артюгіна каже, що можна сподіватися лише на власні сили й підтримку громадськості.

Будинок вільних людей офіційно відчинив свої двері сьогодні, 18 серпня. Хоча його “мешканці” розповідають – вже зранку в них були гості, які потребували допомоги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter