“Перебування у в’язниці для нього дорівнює смерті”: політв’язня Амета Сулейманова етапували з кримського СІЗО до колонії

Дата: 28 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язня, громадянського журналіста, кримського татарина Амета Сулейманова, який потребує заміни серцевого клапана, етапували із СІЗО-2 Сімферополя до російської колонії.

Про це пише “Кримська солідарність” із посиланням на інформацію адвоката Едема Семедляєва.

Амет Сулейманов. Джерело: Радіо Свобода

Він планував відвідати Сулейманова 28 серпня, але від співробітниці СІЗО дізнався, що політв’язня етапували до іншої установи. В яку саме колонію, адвокату не повідомили.

Чоловік потребує оперативного втручання через хворобу серця.

“Ми стоїмо на черзі на операцію. Для нього перебування у в’язниці буде рівносильне смерті”, – повідомила дружина політв’язня Ліля.

38-річний кримський татарин Амет Сулейманов – фігурант третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Під приводом участі в цій політичній партії росіяни фабрикують справи проти кримських татар, які не сприйняли окупацію півострова й намагаються боротися з режимом.

У 2020 році суд ухвалив призначити Сулейманову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту – це єдиний випадок у практиці кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” у Росії. Чоловік страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана.

Під час судового розгляду справи Сулейманова спочатку вивозили до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв’язок. Проте навіть у таких умовах підсудний важко переносив судові засідання, їх навіть доводилося переривати, щоб він міг відвідати лікаря.

5 квітня 2023 року вирок йому набув чинності – 12 років колонії суворого режиму. Російські силовики забрали Амета з дому для відбування покарання. Рідні переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертним вироком.

У СІЗО здоров’я політв’язня продовжує погіршуватися. Серцева недуга Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою, проте це не аргумент для окупантів.

У “Кримській солідарності” нагадали, що 22 лютого 2023 року адвокат Сергій Заєць отримав листа від Ібрагіма Салама, голови Відділу договорів у галузі прав людини Управління ООН з прав людини, у відповідь на свою скаргу. У листі йшлося про те, що Комітет проти катувань ухвалив для Російської Федерації:

  • утриматися від вироку заявнику, доки його скарга перебуває на розгляді комітету;
  • провести його комплексне обстеження в спеціалізованому медичному закладі;
  • забезпечити, щоб він пройшов кардіологічне лікування / хірургічне втручання відповідно до результатів обстеження.

Копію скарги надіслали державі-учасниці з проханням про те, що будь-яка інформація чи зауваження мають надійти до комітету протягом шести місяців. Якщо Росія хоче оскаржити скаргу, їй запропонували подати письмове повідомлення протягом двох місяців.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що незаконно ув’язнений в окупованому Криму Амет Сулейманов має проблеми з диханням і потребує ліків, щоб зняти спазми й задишку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter