Павло Гриб просить не забувати про політв’язнів

Дата: 24 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Український політв’язень у Росії Павло Гриб передав українцям, щоб не забували про незаконно засуджених у Росії громадян.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на журналістку Ірину Ромалійську, яка була присутня на судовому засіданні.

Журналісти змогли поговорити з Павлом Грибом, коли судді пішли із зали засідань, а преса ще залишилися. “Перше, що його спитали, – що б він хотів передати українцям. І він сказав: аби не забували про них – ймовірно, мав на увазі про політв’язнів”, – розповіла журналістка.

Також Павла спитали про стан його здоров’я. Він подякував за запитання і сказав, що тримається. “Говорячи про російську школярку Тетяну Єршову, яку Гриб нібито “схиляв до теракту”, українець сказав, що вона не має ваги в цій справі”, – додає видання.

Водночас його батько Ігор Гриб наголосив, що йому не відомо про реальний стан здоров’я свого сина. Він пояснив, що українських лікарів так і не допустили до його сина.

Ігор Гриб через це не може сказати, чи доцільно зараз передавати медикаменти, бо він не знає реального стану здоров’я Павла. “Стосовно медикаментів, так зараз важко щось сказати. Навіть якщо надати ліки, то незрозуміло, які? Ми не знаємо реального стану здоров’я Павла”, – сказав батько політв’язня.

Як повідомлялося раніше, під час етапування до Ростова-на-Дону Павла Гриба жорстоко побили інші російські в’язні, коли “довідались, за якою статтею його звинувачують”.

Павло Гриб – 20-річний український блогер та син екс-офіцера Держприкордонслужби України. У серпні 2017 року він зник у білоруському Гомелі. Пізніше його знайшли у СІЗО в російському Краснодарі. Російські силовики обвинуватили хлопця у підбурюванні до підриву школи, яке буцімто виявили в його спілкуванні з онлайн-подругою. Йому інкримінують вчинення злочину за статтею про тероризм.

Генеральна прокуратура України відкрила провадження через зникнення українця.

Адвокат Павла Гриба в Україні Євгенія Закревська повідомила, що Європейський суд з прав людини вимагає від Росії доступу українських лікарів до хлопця, щоб оцінити стан його здоров’я. За повідомленням батьків, 19-річний Павло Гриб через інвалідність має постійно вживати підтримувальні препарати.

За словами родичів, у Павла Гриба портальна гіпертензія – синдром підвищеного тиску в системі ворітної вени, який супроводжується збільшенням селезінки, варикозним розширенням вен стравоходу і шлунку, асцитом, печінковою недостатністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter