Патронатна служба “Азову” каже, що Мінсоцполітики гальмує протезування військових: у чому проблема?

Дата: 10 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Через те що Міністерство соціальної політики не підвищує граничної вартості протезів та не змінює законодавства у сфері протезування, військові та благодійники змушені самотужки шукати кошти на функціональні протези, без допомоги держави. 

На проблему звернула увагу голова Патронатної служби “Азову” Олена Толкачова в колонці на “Українській правді”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Emanuele Satolli for The Wall Street Journal

Толкачова пояснює, що нині питання протезування регулює дві постанови: №321 про первинне протезування та №518 про вторинне. Перший документ передбачив 4 мільярди 297 мільйонів гривень на протезування верхніх і нижніх кінцівок, а другий – 1 мільярд 61 мільйон гривень.

“А тепер слідкуйте за руками: станом на 30 липня 2024 року за постановою №321 використано 2 мільярди 580 мільйонів гривень – це 60% від закладеного бюджету. За постановою №518 використано лише 39 мільйонів гривень, тобто лише 3%. Такий надлишок у бюджеті сформувався не тому, що держава дуже багато виділила на протези або ж військових з ампутаціями не так багато, а тому, що Мінсоц закладає дуже низькі граничні суми на протези”, – каже керівниця патронатної служби. 

Толкачова наголошує, що суми за протези, визначені урядовцями, не відповідають реальності. Так, Мінсоцполітики вираховує ціну функціонального протеза максимум до 1 мільйона гривень. Натомість ринкова ціна водостійкого, функціонального протеза з електронним коліном сягає 4 мільйонів гривень. 

Проблеми виникають і з різними видами протезування. За словами Толкачової, біонічний протез верхньої кінцівки можна встановлювати відразу, а от із протезуванням ніг потрібно “пройти ще те випробування від уряду”. Ба більше, голова Патронатної служби “Азову” каже, що на зустрічах з посадовцями Мінсоцполітики чула, як останні пропонували пораненим військовим “навчитися спершу керувати автомобілем, а вже потім претендувати на “мерседес”.

Ілюстраційне зображення. Фото: theworldwar.org

“Ось цей “мерседес” в уяві урядовців – це функціональний, водонепроникний протез з колінним модулем Genium. Його вартість 3–4 мільйони. А ось це “навчіться керувати автомобілем” – це вимога Міністерства, щоб боєць рік ходив з незручним протезом, а лише через рік отримав можливість взяти додаткові гроші на такий протез, який би дозволив йому повернутися в стрій”, – зазначає Толкачова. 

Військова, підсумовуючи, говорить, що ситуація, коли в держави є 1 мільярд, але гроші на якісні протези бійці однаково збирають самотужки, є абсурдом. 

“Отримати додаткові кошти від держави на протез можна за постановою №518, але якщо це протез ноги, то лише через рік”, – додає вона. 

Нагадаємо, поранені українські військові скаржились, що не можуть отримати реабілітаційні послуги в Україні через фізичну недоступність будівель. Також більшість поранених військових розповіли, що лікувалися за власні кошти чи гроші родини. 

У підсумку понад третину опитаних ветеранів, які несуть службу, не задоволені отриманими медпослугами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter