Патріарх РПЦ Кирило пропонує внести до списку цінностей росіян любов до вітчизни й жертовність

Дата: 26 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Патріарх РПЦ Кирило на засіданні XXIV Всесвітнього російського народного собору заявив, що необхідно внести до стратегії нацбезпеки Росії такі поняття, як віра, жертовність та любов до вітчизни.

Про це повідомило російське агентство РБК.

Фото: Getty Images

“У Стратегії національної безпеки зроблено спробу описати систему цінностей. Найвища цінність – це життя. А далі в нас ідуть запозичення із західноєвропейської філософії: гідність, права та свободи людини. Все це добре, ніхто зараз не заперечує ні права, ні гідність людини, але чи можна це одразу ставити після життя?” – запитав патріарх.

На його думку, у поняттях зі стратегії укладено гуманістичні ідеї, що “виникли в досить пізній час у контексті насамперед західноєвропейського розвитку”.

“А що, до цих гуманістичних ідей не було жодних цінностей? А віра, а любов до батьківщини, а жертовність, без якої взагалі немислима наша історія? Вона і наш добробут побудовані, зокрема, на жертвах попередніх поколінь. На тих, хто гинув під час війни, захищаючи батьківщину, на тих, хто працював відчайдушно в найважчих умовах, розвиваючи економіку нашої країни, і там теж не обійшлося без жертв”, висловився патріарх.

На думку глави РПЦ, це “вічні цінності”, що не зумовлені політичним контекстом.

Відомо, що президент Росії Володимир Путін затвердив нову редакцію Стратегії національної безпеки Росії в липні 2021 року. У ній основним пріоритетом є заощадження народу Росії. Захист “традиційних цінностей” у документі називають стратегічним пріоритетом країни, а їхнє зміцнення зараховують до національних інтересів.

У стратегії нацбезпеки також сказано, що “традиційні російські духовно-моральні та культурно-історичні цінності зазнають активних нападок з боку США та їхніх союзників, а також з боку транснаціональних корпорацій, іноземних некомерційних неурядових, релігійних, екстремістських та терористичних організацій”.

Нагадаємо, що в червні росіяни під супроводом охорони привезли до міста делегацію Московського патріархату. Колаборантам видано вказівку насамперед відновити храми. Посилити кількість молебнів на захист російських військових. Завдання місцевим попам – посилити пропаганду через молитви “по невинно вбитих українськими військовими”. 

Крім того, колаборантам доручили якомога швидше розібратися з храмом УПЦ Петра Могили – знести або переробити під канони РПЦ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter