ПАРЄ закликала країни Європи надавати притулок усім, хто тікає з Росії через гомофобні злочини

Дата: 25 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи заявила про “кричущі порушення” прав ЛГБТ в Росії. Також орган закликав країни Європи надавати притулок усім, хто змушений тікати з РФ через переслідування з мотивів ненависті до сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. 

Про це пише DW з посиланням на резолюцію ПАРЄ “Боротьба з дедалі більшою ненавистю до ЛГБТ в Європі”, ухвалену сьогодні в Страсбурзі. 

Документ підготував ​​доповідач від комітету ПАРЄ з питань рівності та недискримінації, бельгійський депутат від групи соціалістів Фурат Бен Шікх. У тексті документа вказують, що протягом останніх років у Європі спостерігається зростання розпалювання ненависті, насильства та злочинів ненависті щодо ЛГБТ. Зокрема, йдеться про те, що “широкомасштабні та найлютіші напади на права ЛГБТ останніми роками відбуваються, зокрема, в Угорщині, Польщі, Росії, Туреччині та Сполученому Королівстві”. 

Водночас саме рекомендації для російської влади виділено в окремому параграфі резолюції. В доповіді, яка її супроводжує, наголошують, що за останні десятиліття “ніде в Європі не застосовувалося більш жахливого насильства щодо ЛГБТ, ніж у спонсорованих державою атаках на ЛГБТ, скоєних у Чечні 2017 року”. 

З огляду на це в резолюції йдеться, що російська влада має подвоїти свої зусилля для того, щоб знайти та покарати винних у злочинах проти ЛГБТ-людей, скоєних у Чеченській Республіці, а також виплатити компенсацію жертвам цих злочинів.   

Асамблея також звернулася до країн-членів Ради Європи із закликом “відновити тиск” на російську владу, щоб вона забезпечила “здійснення правосуддя” в справах щодо порушень прав ЛГБТ. Крім того, ПАРЄ просить країни-члени РЄ “докласти більше зусиль для того, щоб надати притулок та захист” тим, хто змушений був покинути Росію через переслідування з мотивів нетерпимості до сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Нагадаємо, ще у квітні 2017 року журналісти “Нової газети” повідомили, що в Чечні переслідують, катують та вбивають геїв. Тоді посадовці заперечували цю інформацію, а очільник регіону Рамзан Кадиров називав усі новини на цю тему “провокацією”. Медіа розповідали про щонайменше чотири “в’язниці” на території регіону, які організували в будівлях силових відомств. У 2019 році російські правозахисники з “ЛГБТ-мережі” повідомили про нову хвилю переслідувань ЛГБТ-людей на території Чеченської Республіки.

Згодом правозахисні організації подали позов до суду Німеччини проти близького оточення глави Чечні. Посадовців та силовиків звинувачують у переслідуванні гомосексуальних людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter